Sport 2023. október 7. 19:00

Erőemelő világbajnokságot rendeznek Kiskunfélegyházán

Erőemelő világbajnokságot rendeznek Kiskunfélegyházán
Nem mindennapi eseményre kerül sor október 9. és 15. között Kiskunfélegyházán. Erőemelő világbajnokságot rendeznek a városi sportcsarnokban. Az eseménnyel kapcsolatban megkerestük Patyi Zoltánt.

– Előzetesen harminc ország 917 versenyzője nevezett a világbajnokságra, közülük 392 magyar induló, de még a helyszínen is lehet majd nevezni, mondta a főszervező. – A megnyitó október 9-én, hétfőn 9 óra 30 perckor lesz, és utána fél órával már el is kezdődik a verseny. Szerencsére a világszövetség hozzájárult ahhoz, hogy két színpadon menjen a verseny, mivel naponta nyolc, kilenc órát vett volna igénybe, egy-egy színpad. Az első nap például hajnali egy órakor lett volna vége, ha egy színpadon ment volna. Egyedül október 12-én, csütörtökön lesz egy színpados.



Az első napon az összes erőemelő nő versenye fog lezajlani, valamint az EQ összes indulója. Az EQ azt jelenti, hogy speciális ruhában versenyeznek, ami által pár kilóval többet tudnak teljesíteni. Második napon erőemelés az összes negyven év feletti férfi számára. A harmadik napon szintén erőemelés, amikor is az összes ifjúsági és junior férfi lép a színpadra. A második naptól egyébként már kilenc órakor kezdődnek a versenyek. Csütörtökön szintén erőemelés az összes 25 és 40 év közötti férfiak számára. Pénteken már több versenyszám lesz, guggolás, EQ guggolás, EQ fekvenyomás, F8 fekvenyomás. Az F8 kategória szintén speciális ruha viselését teszi lehetővé, valamint az EQ felhúzás. Itt minden versenyző nő és férfi is elindul. Szombaton fekvenyomásban az összes nőt, ugyancsak fekvenyomásban az ifjúsági férfiakat, illetve felhúzásban az összes versenyzőt lehet majd látni. Vasárnapra marad a junior open és masters fekvenyomás.



Az erőemelésben három versenyszám van, guggolás, fekvenyomás és felhúzás, és mindegyiknél három-három gyakorlatot kell végrehajtani. Vannak olyan versenyzők, akik külön indulnak, csak guggolásban, fekvenyomásban, vagy felhúzásban. Ez a világbajnokság egyébként csak egyéni versenyben zajlik, csapatverseny nincs. A nőknél 44 kilótól indul a súlycsoport, és 100 kilónál fejeződik be. Először négy, de utána hét és fél kilónként emelkedik a súlyhatár. A férfiaknál a legkisebb súlycsoport 56 kiló, és + 140 kilóval végződik. Összesen tizenegy súlycsoportban mérettetnek meg. Minden nap a verseny befejezése után eredményhirdetést tartanak.



Patyi Zoltán elmondta még, hogy nem volt könnyű feladat megszervezni a versenyt. Sokan segítettek a városból és a környező településekről. Bízik abban, hogy sikeres versenyt tudnak majd rendezni, és mindenki megelégedésével fejeződik majd be az egyhetes erőemelő világbajnokság Kiskunfélegyházán.

A sportesemény ingyenesen látogatható. 
                    
 

Kövessen minket a Facebookon is!