Egészségügy 2023. október 14. 08:00

Új kezelések és komfortosabb szobák is elérhetőek a félegyházi kórházban

Új kezelések és komfortosabb szobák is elérhetőek a félegyházi kórházban
Új szakorvosokkal bővült a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelye járóbeteg-szakellátásának csapata, korszerű eszközökkel és kezelésekkel gazdagodott a rehabilitációs gyógyászati részleg, a fekvőbeteg-ellátásban pedig magasabb komfortfokozatú szobák váltak elérhetővé. Mindezekről dr. Körtvélyessy András, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelyének vezetője számolt be lapunknak.

– Két új szakorvos csatlakozott nemrégiben Kiskunfélegyházán a kórház csapatához: augusztus 1-jétől dr. Pásztor Imre urológus, szeptember 1-jétől pedig dr. Duray Péter reumatológus személyében. Jó hír, hogy az új szakembereknek köszönhetően máris csökkent az érintett szakterületek várólistája. Urológia szakrendelés hétfőn délelőttönként, a plusz reumatológia szakrendelés pedig szerdánként 8 és 16 óra között érhető el a félegyházi telephelyen. A járóbeteg-szakellátások továbbra is teljes palettával állnak Félegyháza és térsége betegei rendelkezésére.

Milyen új kezelésekkel bővül a rehabilitációs gyógyászati részleg?

– Az úgynevezett rövidhullámú kezelés már elérhető nálunk, és rövidesen megkapjuk a napjaink egyik legkorszerűbb fizioterápiás kezelőeszközének számító mágneses szuperinduktív egységet. Ezzel gyakorlatilag minden korszerű kezelési eszköz a rendelkezésünkre áll, ami jelenleg elérhető a reumatológiai, ortopédiai és egyéb mozgásszervi panaszokkal rendelkező betegek panaszainak enyhítésére.



Mikor alkalmazhatóak az új eszközök és milyen eredmény várható a kezelésbe történő beépítésüktől?  

– A rövidhullámú kezelést elsősorban degeneratív nagyízületek fájdalmainak csillapítására, funkciójának visszaállítására, növelésére tudjuk használni. Korábban a rövidhullámú kezelőgépeket külön szobában volt szükséges elhelyezni az elektromos sugárzásuk miatt. Az új gépnél ez nem szükséges, kisebb helyen elfér, és igen hatásos kezelésre képes.
 



A mágneses kezelés tulajdonképpen egy nagyteljesítményű pulzáló mágneses tér, ami képes a kezelt izmok erősítésére, az adott ízületek gyulladásának csökkentésére és keringésének javítására olyan módon, hogy a teljes felülettel való érintkezés a kezelés során nem szükséges. Egy ilyen gép ára tízmillió forintos nagyságrendű. Intézményünk most pályázati úton jut hozzá, és reményeink szerint még ebben az évben betegeink szolgálatába is állíthatjuk.



Egy ideje elérhetőek a félegyházi telephely fekvőbetegei számára a magasabb komfortfokozatú szobák. Ki és milyen feltételek mellett veheti ezeket igénybe?

–  A magasabb komfortfokozatú szobák a rehabilitációs és a krónikus belgyógyászati ellátásban egyaránt rendelkezésre állnak szeptember 1-jétől, külön térítési díj ellenében. Ezek a felújított szobák külön fürdőszobával és WC-vel vannak ellátva, a rehabilitációs részlegen teraszosak, és televízióval, hűtőszekrénnyel felszereltek. A krónikus belgyógyászati ellátás esetében máris szinte 100 százalékos a kihasználtság, míg a rehabilitáció e részlegén a kapacitás mintegy 50 százaléka van jelenleg lekötve. A szobák csinosítása folyamatos, ugyanis a befolyt összeget visszaforgatjuk fejlesztésre. Az árakról és a részletekről tájékoztatást lehet kérni a kórház diszpécserszolgálatán, a 76/463-222-es telefonszámon.



A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelyén a járóbeteg-ellátás mellett a fekvőbeteg-ellátásban összesen 95 krónikus és 107 rehabilitációs ágy van jelenleg, és 30 orvos gondoskodik a betegek magas szintű ellátásáról. Ez természetesen továbbra is bárki számára elérhető. A térítésköteles elhelyezést azok veszik igénybe, akik magasabb komfortfokozatú elhelyezést igényelnek.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton 
              

Kövessen minket a Facebookon is!