Helyi hírek 2023. október 12. 18:00

Kenyérvilágnapi reformtízórai a Mezgében

Képgaléria
Kenyérvilágnapi reformtízórai a Mezgében
Az előző évek hagyományait követve idén is megemlékeztek a kenyér és az élelmezés világnapjáról a Déli ASzC Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban október 12-én, csütörtökön. 10 órától reformtízóraival indult és egészségnapi programokkal folytatódott a nap a diákok és a pedagógusok számára.

Az esemény megnyitóján Kádár Krisztina, az intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte a diáksereget, majd elmondta, hogy a Pékek Világszövetsége döntött arról, hogy október 16-át a kenyér világnapjává nyilvánítják. A kenyér, mint a legfontosabb élelmezési cikk, nagyon fontos szerepet tölt be életünkben.

A másik fontos esemény, ami köré a programokat szervezték, az élelmezési világnap, amit szintén október 16-án ünnepel Földünk. 1979-ben jelölték ki ezt a napot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének gyűlésén az akkori magyar mezőgazdasági miniszter javaslatára. Az élelmezési gondok megoldására hívják fel a figyelmet, hiszen a világon, sok helyen küzdenek ellátási problémákról. Hangsúlyozta, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi éhezésről is kell beszélni, elsősorban a gyermekek tekintetében, akiknek megfelelő tápanyagokhoz kell hozzájutni, hogy zavartalan lehessen a fejlődésük. Az iskola szót emelt a szeptemberi élelmiszerpazarlási világnap kapcsán is, ugyanis sajnos sok esetben nem körültekintően vásárolunk, így sok ennivaló, főleg készételek és zöldség, gyümölcs vagy pékáru végzi hulladékként.

Hozzátette: az iskola szerencsés, mert diákjaik a kezdetektől látják, hogyan készül az élelmiszer és tudják, hogy mennyi időt és energiát igényel az előállításuk, így ők talán kicsit körültekintőbben fogyasztják ezeket. Az iskola feladatai közé nemcsak a tananyag átadása tartozik, hanem az életre felkészítés, az egészséges életmódra nevelés is nagyon fontos szempont, amit a mindennapokba is minél jobban próbálnak beépíteni.

A világnapok megünneplését és a reformtízórai elkészítését több partner segítette: a P& P Pékáru Kft., akik a kenyeret adták, és akik duális partnerek is az intézmény életében, valamint a Szentkúti Tej, amely vállalkozás kakaóval, joghurttal, sajttal járult hozzá az eseményhez. Az említett cégek mellett az iskola tanüzemében előállított termékek is az ünnepi asztalra kerültek, felvágottak, zöldségek formájában és a diákok saját otthoni gazdaságukból is hoztak finomságokat a változatos és ízletes lakomához.

A reformtízórai után egészségnap vette kezdetét, ahol az iskola pedagógusai 13 helyszínen vetélkedőkkel, előadásokkal igyekeztek az egészséges élet felé terelni a diákokat. Az eseményen a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete is megjelent, segítségükkel még komplexebb ismereteket sajátíthattak el a mezgések.

Z. A.
             

Kövessen minket a Facebookon is!