Helyi hírek 2023. október 15. 12:00

Színpadon Félegyháza legkomikusabb pereskedése

Képgaléria
Színpadon Félegyháza legkomikusabb pereskedése
Teltház előtt mutatta be A helység kalapácsa című táncjátékot a Borvirág Táncegyüttes október 14-én, szombaton a Szent Benedek PG Sportcsarnokában. Keserű Benedek és Vízhányó Anna rendezésében megelevenedett híres költőnk, Petőfi Sándor, hogy elmesélje a nagyközönségnek, miként lett egy szerelmi szálból kocsmai verekedés, majd bírói ítélet. A felejthetetlen műsor során három táncegyüttes is színpadra lépett.

A résztvevőket Csányi József polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy amikor 5 évvel ezelőtt lerakták a tornaterem alapkövét, akkor azzal a céllal kezdtek bele a munkába, hogy a sport mellett a kultúra is helyet kapjon az épületben. – Petőfi jelentősége a városunkban kiemelkedő, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nebuló Petőfi nyomában járhatunk nap mint nap – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy is a félegyházi kulturális életben az elmúlt évtizedekben különböző generációváltások történtek. – 25 évvel ezelőtt a Jankovszki család alapított különféle művészeti egyesületeket, amelyek a kultúra számos területén öregbítették a várost. Ma élő tanú lehetünk annak, hogy egy következő generáció lép színpadra egy grandiózus produkcióval – mondta.

– Petőfi csupán 26 éves volt, amikor a segesvári csatatéren eltűnt. Örökre fiatal maradt, akinek az élete tele volt izzó hazaszeretettel, érzésekkel, izzó gyűlölettel a haza ellenségei, bűnei és rossz tulajdonságai iránt. Ebből az izzásból született meg A helység kalapácsa is. Nem véletlen, hogy most fiatalok nyúltak ehhez a darabhoz. Ugyanazzal az izzó hazaszeretettel állították színpadra a művet, mint ami Petőfiben volt – erről már Horváth Szilárd, az MTVA műsorvezető-szerkesztője beszélt. Hozzátette: a költő ezzel a művével kigúnyolta a nemzeti ébredés alapjának tartott eposzokat és azokat a tulajdonságokat, amelyeket nem szeretett a magyarságban, így például a bárgyúságot, a nemtörődömséget, az iszákosságot és a nagyravágyást.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy Petőfi Sándor Félegyházán kicsit más jelent, mint a világ más részein. – Nemcsak ismerjük azokat az utcákat, tereket, ahol egykor a kis Petőfi szaladgált, hanem mi is azokon a tereken járunk. Ki gondolta volna, akkor, hogy 200 évvel később még mindig ünnepeljük a híres költőt. Ha most itt lenne, valószínűleg kényelmesen hátradőlne, és azt mondaná: egy nagyon jó darabot írtam, kezdődjön a játék.

A színpadon Gombás Bende szerepében maga a költő mesélte el a történet születésének hátterét és azt miként lett egy szerelmi szálból kocsmai verekedés majd bírói ítélet. Mindeközben szólt a népzene, pörgött a szoknya, csattogtak a csizmák. Az előadás során három táncegyüttest – a majsai Mayossa-t, a kecskeméti Kunság Táncegyüttest és a Borvirág Táncegyüttest – láthatott a közönség. A darab zenéjét Agócs Márton, az Aurevoir zenekar frontembere szerezte.

Szereposztás:

Petőfi – Gombás Bende

Kántor – Nánási Tamás

Harangláb – Magony Ádám

Fejenagy – Keserű Benedek

Erzsók – Pallagi Lilla

Amazontermészetű Márta – Szécsényi Niki

Bagarja, a béke barátja – Tóth Csaba

Csepü Palkó – Kollár Pisti

Bíró – Kovács Gyula

Kisbíró – Csányi Tamás

Mezősi Károly – Hideg János László

Levéltáros – Mészáros Márta
          
G. E. 

Fotó: Fantoly Márton 
          

Kövessen minket a Facebookon is!