Helyi hírek 2023. november 25. 08:00

Szűrés és ellenőrzés – munka közben a hatósági állatorvos

Szűrés és ellenőrzés – munka közben a hatósági állatorvos
Az állam alkalmazásában álló hatósági állatorvosok irányító, ellenőrző, járványmegelőző feladataik ellátásával az állatok egészségvédelmét szolgálják. Ellenőrző szerepük különösen fontos az élelmiszer előállítás és forgalmazás terén.



Dr. Horváth Tibor Kiskunfélegyházán és környékén látja el ezt a sokrétű feladatot. Az együtt töltött órák alatt megtudtuk róla többek között azt, hogy édesapját követve a pályán negyven évvel ezelőtt végezte el az állatorvosi egyetemet. Azóta hatósági és kisállatorvosként dolgozik, kedvenc állata a szarvasmarha, a házikedvencek közül pedig a kutya.



Fotós kollégámmal egy átlagos munkanapon csatlakoztunk hozzá a Mezgé tangazdaságában. A hűvös, de napsütéses őszi időben igyekeztünk rétegesen öltözni, felkészülve arra, hogy az állatorvosi teendők nem várhatnak az optimális időjárásig. Hamar rájöttünk azonban, hogy lábbeli terén nem jól választottunk: gumicsizma hiányában úgyszólván bokáig süllyedtünk a meleg trágyában. Rutintalanságunk következményeit – vendéglátóink elnéző mosolya mellett – méltósággal viseltünk.



A szarvasmarha-állomány TBC szűrésében az iskola diákjai voltak Horváth doktor segítségére: precízen a kezei alá dolgoztak akár a fecskendők adogatásáról, akár az állatok kalodába tereléséről volt szó. A szusszanásnyi szünetekben a szűrések és az állatok éves egészségügyi vizsgálatának jelenőségéről beszélgettünk. Megtudtuk, hogy egyes betegségek veszélyt jelenthetnek az emberekre is, ennek megelőzését is szolgálják a különböző járványvédelmi intézkedések és a vakcinázás. A rendszeresen beadott oltóanyagoknak köszönhetően például a leukózis vonatkozásában évtizedek óta fertőzésmentesnek mondható a magyar állatállomány.



A hatósági állatorvosi munka gyakorlatáról dr. Horváth Tibor elmondta: az adminisztratív feladatokon túl ő vizsgálja ki a kutyaharapásokat, telepellenőrzéseket tart (Kiskunfélegyháza térségében a szarvasmarha-, sertés- és baromfitelepek a jellemzőek), járvány esetén irtásokat végez. Ezek többnyire szárnyastelepeken fordulnak elő. Feladatai közé tartozik továbbá a vágóhídellenőrzés, vágóhídi jelenlét is, amelynek részét képezi a szállítás során keletkezett elhullás okának boncolással történő felderítése.



Beszélgetésünk során szóba került az állatvédelem témaköre is. A szakember tapasztalatai szerint nagyon sok helyen ma már a családok, gazdaságok megbecsült tagjai a kisállatok, de akár a haszonállatok is, gazdáik kiemelt figyelmet fordítanak gondozásukra. A törvényi szabályozásoknak és a méltatlan tartási körülmények szankcionálásának is szerepe van abban, hogy mindinkább a gazdálkodók felelősségteljes hozzáállása a jellemző, csökkent az állatkínzás, javultak a tartási körülmények és az állatok jogainak érvényesülése. Ez a felelősségteljes hozzáállás pedig nemcsak az állatok jóllétét szolgálja, hanem a gazdálkodók és a fogyasztók biztonságát is növeli, továbbá jó hatással van a termelékenységre is.



A választott pályáján nagy tapasztalatot felhalmozott állatorvos egyik szeme sír, amiért négy fia közül kettő mérlegelte ugyan a lehetőséget, de végül egyikük sem köteleződött el édesapjuk hivatása mellett. A családnak – kutyájuk két évvel ezelőtti elvesztése óta – jelenleg nincs háziállata. Az unokák rajongása miatt azonban már komolyan gondolkodnak egy új kis kedvenc befogadásán, amelynek kiválasztásakor két szempontot bizonyosan figyelembe szeretnének venni: legyen rövidszőrű, de ne legyen fajtatiszta.

V. B.

Kövessen minket a Facebookon is!