Egészségügy 2023. október 17. 10:00

1830 az egységes ügyeleti hívószám

1830 az egységes ügyeleti hívószám
November 1-jétől Kiskunfélegyházán is megváltozik az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti alapellátási rendszer. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Borítókép: Fantoly Márton

– Bács-Kiskun vármegyében – így Kiskunfélegyházán is –
2023. november 1-jétől az Országos Mentőszolgálat látja el az ügyeleti alapellátást. A működés rendjéről az OMSZ írásban tájékoztatta az érintett önkormányzatokat, az alábbiak szerint.

2023. november 1-jétől az egységes ügyeleti telefonszámot kell hívni, ami a 1830 (gyermekek és felnőttek esetében is)

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küld az OMSZ, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, azaz hétköznap 16 és 8 óra között, hétvégén, ünnepnapon egész nap hívható.

A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, a várhatóan mentőellátást igénylő betegekhez (baleset, más közvetlen életveszély esetén) továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni a nap 24 órájában.

Az alapellátási ügyelet működése a szükséges kapacitások függvényében két ellátási szintre bontható:

Háziorvosi alapellátási ügyelet

A sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett ellátás.

A betegeket háziorvosok látják el hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén, ünnepnapon 8 és 14 óra között.

Az ügyeleti telephelyek térségünkben az alábbi címeken lesznek elérhetőek:

Kiskunfélegyháza, Fadrusz János utca 4. (városi kórház épülete)

Kecskemét, Nyíri út 38. (Bács-Kiskun Vármegyei Kórház épülete) (külön felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet)

Sürgősségi alapellátási ügyelet

Az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, nem halasztható egészségügyi problémák esetére nyújt magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást hétköznap 22 és 8 óra között, hétvégén, ünnepnapon 14 és 8 óra között.
Az ügyeleti ellátást a mentőszolgálat nyújtja.
További részleteket a www.mentok.hu/ugyelet weboldalon találnak

*  *  *

Mint arról korábban tájékoztatást adtunk, Csányi József polgármester írásos kérelemmel fordult dr. Zentay Attilához, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójához, amiben kéri, hogy a Kiskunfélegyházán tervezett vegyes ügyelet mellett hétvégén és ünnepnapokon külön gyermek háziorvosi ügyelet megmaradhasson, és ehhez szükség esetén az önkormányzat pénzügyi támogatását is felajánlotta.

A napokban megérkezett válasz értelmében a kérés teljesítésére nincs mód. „Biztosíthatom róla, hogy az egyes területek, így a Kiskunfélegyházi járás gyermekbetegeinek ellátása is maradéktalanul biztosított a koncepció alapján. Bács-Kiskun vármegyében három gyermekügyeleti helyet is létesítünk: Kecskemét, Baja és Kiskunhalas településeken. A betegbiztonság fenntartása érdekében az elemzések a működés során is folytatódnak, szükség esetén módosítások történhetnek.” – fogalmazott válaszlevelében dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.  
                  

           

Kövessen minket a Facebookon is!