Helyi hírek 2023. október 21. 14:00

A gyász feldolgozható

A gyász feldolgozható
Közeleg október vége, s ezzel együtt érkeznek a megemlékezés ünnepei: a Mindenszentek és a Halottak napja. Az emlékezés halottainkra, elvesztett szeretteinkre sokszor súlyos, nehéz érzésekkel tölti el a szívünket, kiemelten az ünnepek időszakában. Nehéz ez főként akkor, ha nincs lehetőségünk beszélni az érzelmeinkről, a hiányról, a fájdalmunkról, a szomorúságunkról – mondja Csikós Szilvia, a félegyházi Borostyán Ház vezetője.

Borítókép: illusztráció

– Olyan kultúrában élünk, ahol elesettségünket, fájdalmunkat felfedni gyengeség. Kinek ne lennének ismerősek ezek a bátorító mondatok: „Légy erős! Az idő mindent megold! Már nem kellene így érezned!” Pedig a gyász, mindannyiunk életének természetes része, a veszteségre adott természetes emberi reakció.

Évszázadokkal ezelőtt rengeteg rítus segítette a gyászolót szerette elvesztésének feldolgozásában. Az idők során ezeket elhagytuk, a temetőket a város központjából a külső részekre száműztük, ahogy a haldoklást az otthonokból a kórházakba. Ezzel az eltávolodással azonban a halál egyre félelmetesebbé vált az ember számára. Így jutottunk el napjainkig, amikor titkok és félelmek lengik körül ezt a témakört.

A gyászcsoportok a veszteség feldolgozásában segítenek. Ebben a meghitt, bensőséges légkörben, szakember vezetése mellett léphet a gyógyulás útjára a megtört, összetört lélek. Sokan úgy képzelik el, hogy a gyászcsoportban felerősödne szomorúságuk, ezért nem csatlakoznak. Ez viszont tévhit! Itt megélhetik, hogy fájdalmukkal nincsenek egyedül, hogy az érzéseik (düh, harag, önvád, lelkiismeretfurdalás, fájdalom, szomorúság…) teljesen normálisak. Az új perspektívák és megoldási minták a reményt hozzák el a gyászoló életébe, ami segítség a helyzet megváltoztatásához, a mindennapi életük egészséges folytatásához.

Vannak, akik azért tartanak gyászuk feldolgozásától, mert nem akarják végleg elengedni szerettüket. Ez a félelem is alaptalan, hiszen nem kell elengedni azt, akit szerettél és már meghalt! Abban viszont támaszt nyújthat a gyászkísérő szakember vagy egy gyászfeldolgozó csoport, hogy a köztetek lévő kötelék más minőséget kapjon. Mert a gyászfeldolgozás akkor történt meg, ha az elvesztett személyre gondolva szeretetet, és nem fájdalmat érzünk.  

Aki szívesen fogadna segítséget veszteségének feldolgozásában, az a Borostyán Házban ezt megkaphatja egyéni gyászkísérés, vagy gyászfeldolgozó csoport formájában. A következő november elején indul, ahová van még lehetőség jelentkezni – tudtuk meg Csikós Szilviától.

                

Kövessen minket a Facebookon is!