Helyi hírek 2023. október 19. 09:00

Áldozatokra vadásznak az unokázós csalók

Áldozatokra vadásznak az unokázós csalók
Annak ellenére, hogy az elmúlt években számos bűnözői csoportot felszámolt a rendőrség, sajnos ismételten megjelent Magyarországon, sőt, már vármegyénkben is az úgynevezett unokázós csalás.

Borítókép: Getty Images

A bűncselekmény lényege, hogy általában egy vezetékes számról az elkövető felhívja az idős sértettet, és magát a sértett unokájának adja ki. Valamilyen mesét talál ki az elkövető, általában, hogy balesetet okozott, és a kárt azonnal ki kell fizetnie. Az álunoka, hogy elkerülje a közvetlen találkozót, meggyőzi a sértettet, hogy a baleset helyszínét nem tudja elhagyni, ezért egy ismerősét fogja elküldeni a pénzért, ékszerekért. Ezt követően egy futárt küldenek a sértett címére, aki átveszi a pénzt, ékszereket.

Újabban az elkövetők arra próbálják meg rávenni a sértettetek, hogy ismert pénzküldő hálózatokon keresztül utaljanak el egy meghatározott összeget egy – általában külföldi – bankszámlaszámra. Olyan eset is előfordulhat, hogy bankkártyaadatokat kérnek a sértettől, így pedig online tranzakciókat tudnak kezdeményezni, ezáltal jelentős kárt okozva a sértetteknek.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság
az alábbi tanácsokat adja, hogy ne váljanak csalás áldozatává:

– Ha ilyen, vagy hasonló telefonhívást kap, győződjön meg róla, hogy valóban baj van-e: tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját, érdeklődjön arról, hogy valóban történt-e baj.

– Tegyen fel ellenőrző kérdéseket a telefonálónak: Mikor született? Mikor találkoztak utoljára?

– Legyen gyanús, ha sürgetik, ha azonnal pénz utalására, átadására kérik.

– Bankkártyaadatait soha, semmilyen körülmények között ne adja ki!

– Hivatalos személy soha nem kér pénzt! Sem rendőr, sem mentős, sem tűzoltó.

– Ha felmerült, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívót!

                

Kövessen minket a Facebookon is!