Kultúra 2014. december 8. 18:20

Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény kampányolt

Képgaléria
Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény kampányolt
Alice álmában belezuhant egy nyúlüregbe… a KÖZGÉ-ben

Az elmúlt napokban senki nem csodálkozott, ha a Közgazdasági Szakközépiskola folyosóján szembetalálkozott „a macskával” vagy „a nyuszival” – az Alice Csodaországban c. regényből –, vagy a Narnia Krónikái 2. kötetének valamelyik hősével. Egy héten keresztül zajlott ugyanis a Nagykönyv című játékos versengés, és nemcsak az iskola folyosóján és termeiben, de még a Csanyi úton, vagy a Bécs felé tartó kirándulóbuszon is. Kocsisné Móczár Julianna, az intézmény vezetője elmondta, hogy az évről-évre megrendezett vetélkedő pályázatok útján jött létre, és közösségépítő hatása miatt tartják fontosnak.

Az 1. díjat nyert 11/a osztály Narnia Krónikáival kampányolt:

– Kiemeltük a főbb cselekménysorokat, azokból Nikolett forgatókönyvet írt, majd leforgattuk a 6,5 perces filmet az iskolában és a Csanyi út végén, arra az IBV környékén – mesélte Lilla (16) és Heni (17). – Tavaly még csak szavazhattunk másokra, de idén, a 11-edikben már filmet készíthettünk, és kampányoltunk mások szavazataiért. Persze, ehhez az egész osztálynak el kellett olvasni a művet.

Milyen volt a kampány? Plakátragasztás és hasonlók?

– A legelső napon beöltöztünk a regény szereplőinek, süteményt kínáltunk a szimpatizánsoknak, a második nap kvízjátékon lehetett részt venni jutalmakért, és plakátoztunk. Szerdán kampánybeszédek következtek, csütörtökön pedig levetítettük az elkészült filmet, több helyszínen, hogy minél többen megnézhessék. Pénteken volt a szavazás, de még a hajnali fél 3-kor Bécsbe induló kirándulóbuszon is, mert minden voks számít.

Néhány szavazattal lemaradt az Alice Csodaországban c. abszurd meseregényt népszerűsítő 11/b osztály, ők kapták a kettesszámú tortát:

– Forgatókönyv készült a jelenetekből, mi voltunk a „cica” és a „nyuszi” – számolt be Dina (16) és Bianka (17).

Mindenkinek jutott szerep?

– 15 szereplős a mű, az osztály további 10 tagja a díszítésben, plakátozásban és egyéb kampányolásban vett részt. 7 perc 53 másodperces filmet készítettünk, tea- és sütemény-osztogatással támogattuk az ügyet. Mi még csütörtökön is beöltöztünk.

Egyébként is szerettek olvasni?

– Természetesen.

Azon túl, hogy jól szórakoztatok egész héten, volt-e más haszna a „Nagykönyvnek”?

– Tényleg jól érzetük magunkat, sokat bohóckodtunk. Úgy választottuk ki a regényt, hogy sokszereplős legyen, minél többünknek jusson feladat. Akik eddig nem annyira beszéltek egymással, most azok is együtt dolgoztak, a nyereménytortát pedig már meg is ettük. Közösen.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!