Mezőgazdaság 2023. október 28. 12:00

Márciustól ingyenes virágkötő és virágkereskedő képzés indul a Mezgében

Márciustól ingyenes virágkötő és virágkereskedő képzés indul a Mezgében
Minden évben új képzésekkel, új lehetőségekkel jelentkezik a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a felnőttképzés terén – tudtuk meg Kis Miklós felnőttképzési vezetőtől.



Az intézmény népszerűségét jelzi, hogy felnőttképzésben a tavalyi évhez képest idén körülbelül százzal több, összesen 410 tanuló vesz részt. Ebből 208-an szakmai képzésben (kézműves élelmiszerkészítő, pálinkakészítő, kézműves sörgyártó, méhész, állatorvosi asszisztens, aranykalászos gazda), 44-en szakmai oktatásban (élelmiszer-ellenőrzési technikus, mezőgazdasági technikus, lovász), 23-an érettségire felkészítő oktatásban és 135-en duális szakmai képzésben (hentes) részesülnek.



A tanulók 86 településről (11 vármegyéből) érkeztek, sőt, Szlovákiából és Hollandiából is jöttek érdeklődők. A lehető legtöbb gyakorlat jellemzi a képzéseket, ebben rejlik valószínűleg a népszerűsége – mondta Kis Miklós.



A képzéseket helyi gyakorlati partnerek segítik. Kis-Czakó László, a pálinkakészítők oktatója 35 éves bérfőző tapasztalattal rendelkezik. Elmondta, hogy amikor 2010-től szabaddá vált az otthoni pálinkafőzés, sokak próbálkoztak elsajátítani a mesterséget. Nyilván a kezdeti próbálkozások nem voltak mindig sikeresnek mondhatók, viszont az elmúlt évek szerencsére ebben az irányban is minőségi változást hoztak. Egyre többen tapasztalták ki és tanulták meg a folyamat helyes alkalmazását, ők szeretnék tudásukat még tökéletesebb szintre emelni, ezért jelentkeznek többségében erre a képzésre.



Az oktató mindamellett, hogy több évtizedes tudásával segíti a tanulókat, ő maga is sok új ismeretre tesz szert a diákoktól. A legfontosabb tudnivaló, hogy a jó pálinka titka a jó cefre, és a jó cefre úgy készül, ha megfelelő szakmai tudás birtokában van a pálinkát szerető és készítő ember. Többek között ezt is tanulják a képzés során. Kis-Czakó László elmondta, hogy málna, csipkebogyó és bodzapálinkát is készített már, amelyek kuriózumnak számítanak, de alapvetően azok a magyar gyümölcsök vannak a fókuszban, amelyek nagyobb tömegben megteremnek akár a kiskertekben is, mint például a kajszi, szilva, alma, szőlő.



Balogh Máté sörfőző mester is oktatóként vesz részt a programban. Elmondta, hogy tavaly 30 emberből 1 hölggyel dolgoztak, idén a 28-ból már 4 hölgy szeretné megtanulni a sörfőzést. Úgy érzi, hogy bár átadnak szakmai tudást és némi ipari titkot a saját berkeikben, mégsem gondolja, hogy konkurenciát teremtenek ezzel maguknak. Egy főzdét elindítani, üzemeltetni természetesen nem egyszerű feladat, ahhoz nyilván sokkal több kompetenciával kell rendelkezni. Máté kihívásként éli meg az oktatást.

– Jó látni, hogy ekkora az érdeklődés. Ezek szerelemszakmák, az emberek itt meg akarják tanulni a folyamatot, érdekli őket, ismerni akarják a jó gyakorlati alkalmazást – fogalmazott.

Végezetül Kis Miklós örömmel adott hírt arról, hogy márciustól ingyenes, komplex virágkötő és virágkereskedő képzés indul a félegyházi Mezgében, amelynek vizsgája október-novemberben várható majd. Terveik szerint több helyi virágkötő is részt vesz majd a gyakorlati képzésben. Előjelentkezéseket már fogadnak az iskola elérhetőségein.

Hangsúlyozta, hogy a képzéseken nincs felső korhatár, jelenleg is vannak hetven év feletti tanulóik, akik nagyon lelkes és szorgalmas közreműködői a tanóráknak és a gyakorlatoknak.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!