Helyi hírek 2023. november 5. 12:00

Titkok a levéltárból – Egy tornaterem ajánlati terve

Titkok a levéltárból – Egy tornaterem ajánlati terve
Az 1990-es években sorra újultak meg a kiskunfélegyházi oktatási intézmények tornatermei. A Mezgé, vagyis a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium számára is felmerült egy új tornaterem építésének igénye. Budapest Főváros Levéltára egy erre vonatkozó, a Típustervező Intézet tervtárában fennmaradt tervet őriz.

A Típustervező Intézetet (TTI) 1961-ben, az iparosítás és a technológiai korszerűsítés jegyében alapította az építésügyi miniszter. Kezdetben a lakásépítési típusterveket készítettek, ez a feladat 1968-ig volt a szervezet fő tevékenysége, amely ezt követően már csak ajánlott terveket készített. 1968-ban megváltozott az intézet neve is, ekkor lett Tervezésfejlesztési és Típustervező Intézet. A lakásépítésről is átkerült a hangsúly a szerkezetek tipizálására, vagyis a szerkezeti elemek tervezésére. Itt végezték a típustervek hatósági egyeztetését is. A TTI nagy számban adott ki tervezési segédleteket, amelyek a könnyűszerkezetes építési módok meghonosítását szolgálták. Az intézet komoly szerepet játszott a KGST-ben, hiszen a Szovjetunióban is épültek magyar tervezésű könnyűszerkezetes épületek. 1985-ben a szervezet neve ismét megváltozott, immár Tervezésfejlesztési és Technikai Építészeti Intézetként működött, egészen 1992-es megszűnéséig. Az intézet gazdag tervtára a felszámolást követően került levéltári őrizetbe.

A TTI anyagában a fővárosi építkezések tervei mellett számos városi megbízás is található, köztük egy 1992 májusában készített ajánlati terv, amelyet Kiskunfélegyházára készítettek. A tervfajta megnevezéséből is kitűnik, hogy nem szánták megépítésre, de erre az intézet megszűnése miatt már lehetőség sem lett volna, hiszen a terv az intézet működésének utolsó évében készült.



Az Oskola utca és a Petőfi Sándor utca közötti telken, a Mezgé udvarába, részben bontandó épületek helyére szánták a téglalap alaprajzú csarnokot. A 430 tanuló fogadására tervezett tornatermet L alakban ölelik közlekedőfolyosók, amelyekről az öltözők és szertárak közelíthetők meg. Az építészeti tervezés P. Farkas Éva munkája, a szerkezeti tervezés Petrik Gézáé, a gépészeti munkarészeket pedig Kádas Károly készítette. A telekadottságok magyarázzák, hogy az épületnek csak a déli homlokzata lett volna jellegzetes. A tornatermet nyeregtető fedte volna, a redukált építészeti kiképzést erőteljes lábazat és a tágas lépcsőházat rejtő toronyszerű sarokrész fölötti, alacsony hajlásszögű tető jellemezték.

A TTI ajánlati terve nem épült meg, így mindössze egy egykor létező alternatívaként tarthat számot érdeklődésre. Ám azon a helyen, ahová szánták, eltérő tájolással, nem sokkal később megvalósult a ma is álló tornaterem. Az új építményt 1994-ben avatták fel, tervezője az 1991-ben alapított ARCUS Építésziroda Kft., kivitelezője a kiskunhalasi MERKBAU Kft. volt. Ez a terv már hosszabb távú fejlesztési koncepció része volt, a TTI tervezői ugyanis még nem számolhattak a Petőfi utca felőli régi tantermek és műhelyek bontásával, amelyek helyén az iskola új épületszárnya 1999-ben készült el.

Brunner Attila
           

Kövessen minket a Facebookon is!