Egészségügy 2023. október 30. 08:00

Ha alapellátási ügyelet kell, hívja a 1830-at!

Ha alapellátási ügyelet kell, hívja a 1830-at!
November 1-jétől fontos változások lépnek életbe Kiskunfélegyházán is az ügyeleti ellátásban. Mindenekelőtt a 1830-as telefonszámot kell megjegyezni, amit – gyermek és felnőtt esetében is – akkor kell hívni, ha valakinek a háziorvos rendelési idején túl orvosi ellátásra van szüksége. Itt a vármegyei mentésirányítás munkatársai fogadják a hívást, és látják el a beteget szakszerű tanáccsal, irányítják tovább a központi háziorvosi ügyeletre, illetve szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek. A 1830-as telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, azaz: hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható.

2023. november 1-jétől Bács-Kiskun vármegye is csatlakozik az új, egységes alapellátási ügyelethez. Ennek részleteiről, a telephelyekkel, működési időkkel, hívószámmal kapcsolatos tudnivalókról október 26-án, a kecskeméti mentőállomáson tartottak sajtótájékoztatót.

Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs elmondta: egy szakmaiságában, tárgyi és személyi feltételeiben egységes, magas betegbiztonságot nyújtó ügyeleti rendszer megteremtése a cél, amelyben minden beteg – a lehető legrövidebb időn belül – a kórképének, állapotának megfelelő szintű ellátásban részesül. Az országos rendszer kiépítése fokozatosan történik, amit egy kétéves tesztelési időszak előzött meg. Az itt szerzett tapasztalatokat is figyelembe véve alakították ki az új, minőségbiztosított és teljes folyamatában nyomon követhető gyakorlatot. Bács-Kiskun vármegye november 1-jétől lép a rendszerbe, ami 2024-től – Budapest kivételével – az egész országra érvényes lesz.

A mentőtiszt felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvosi alapellátási ügyelet nem meghosszabbított háziorvosi rendelés, hanem az ügyeleti ellátórendszer része. Arra kérik a betegeket, hogy olyan panaszokkal keressék fel, ami nem tűr halasztást a következő munkanapon elérhető háziorvosi rendelésig, ugyanakkor várhatóan nem igényel kórházi ellátást. A betegeket itt háziorvosok és diplomás egészségügyi szakemberek látják el hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapon 8 és 14 óra között.



Kiskunfélegyházán az ügyeleti ellátó hely a városi kórház épületében (Fadrusz János utca 4.,) a belgyógyászati szakrendelőben érhető el. Mint minden telephelyen, úgy itt is vegyes ellátás történik, azaz: gyermeket és felnőttet egyaránt fogadnak. Kimondottan gyermekellátási ügyeleti pont azonban Kecskeméten, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház telephelyén van.  

Hétköznap 22 és reggel 8 óra között, továbbá hétvégén és ünnepnapon 14 és reggel 8 óra között a sürgősségi szemléletű alapellátási ügyelet nyújt segítséget hirtelen jelentkező, nem halasztható egészségügyi problémák esetén. Mint azt a mentőtiszt elmondta, a statisztikák tanúsága szerint egy 25-30 ezer lelket számláló településen ebben az idő intervallumban (22 és 8 óra között) 0,7 beteg jelenik meg az ügyeleti rendszerben, ezért ebben az időszakban, valamint hétvégén és ünnepnapon járásközponti ügyeletek lesznek elérhetőek Baján, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason.



A szakember kitért arra is, hogy ügyeleti időben kifejezetten ajánlja a betegeknek, hogy mielőtt elindulnának az ügyeletre, hívják a 1830-as telefonszámot, így tanácsadással és betegútszervezés terén egyaránt segítséget kaphatnak. A tapasztalatok szerint ugyanis számos esetben telefonos tanácsadás mellett is megnyugtatóan rendezhető a probléma, például amikor felmerül a kérdés, hogy kaphat-e a gyerek lázcsillapítót, vagy mi a teendő kiugróan magas vérnyomás esetén. Ha viszont a mentésirányító indokoltnak látja, az ügyeleti pontra irányítja a beteget, vagy a helyszínre indítja az ügyeleti autót. Mindemellett – tudtuk meg – már folyamatban van egy országos konziliárius rendszer kialakítása is, amelynek fő profilja lesz a lakosság számára nyújtott szakszerű tanácsadás.

Nagyon fontos, hogy az életet veszélyeztető kórképek esetén továbbra is a 112-es számot kell hívni!

Hangai József szerint az új ügyeleti rendszerre már áttért vármegyékben szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a változással szemben tapasztalt kezdeti ellenállás feloldódik miután a betegek és az ügyeletben dolgozók megtapasztalják az új rendszer előnyeit. Jól mutatja ezt, hogy egy ötös fokozatú skálán 4,2-es értékelést kapott a rendszer, tehát a betegek alapvetően elégedettek. A tapasztalatokat pedig folyamatosan gyűjtik, kiértékelik, és ahol szükséges, ott megtörténnek a finomhangolások – fogalmazott.

Az átállást fejlesztések teszik még zökkenőmentesebbé: vadonatúj ügyeleti autók állnak szolgálatba, amelyeket speciális gyógyszerkészlettel és a mentőkocsik eszközeivel, kompatibilis eszközparkkal látnak el. Létszámban nem történt változás.

További információ: 
https://www.mentok.hu/ugyelet/

T. T.
         

Kövessen minket a Facebookon is!