Helyi hírek 2023. november 13. 12:00

Bemutatkozik a Jump Agility Kiskunfélegyházi Kutyaiskola

Bemutatkozik a Jump Agility Kiskunfélegyházi Kutyaiskola
Az agility kutyás ügyességi sport, ami az 1990-es évek óta létezik Magyarországon. Angliából indult nemzetközi hódító útjára, ahol a lovas díjugrató versenyek mintájára az engedelmes és küllemversenyek szünetében szórakoztató agility-bemutatókat szerveztek kutyákkal. Az elmúlt időszakban nagy népszerűségre tett szert, önálló sporttá vált.



A versenyeken egy adott pályát kell teljesíteni minél gyorsabban és hiba nélkül. Az agilityt bárki űzheti, aki a kutyájával szabadban szeret mozogni és mindkettőjük egészségi állapota lehetővé teszi. Nincs korhatár, a kutya és a gazda közötti jó kapcsolat a legfontosabb. Az iskolák általában biztosítják az akadályokat a tanuláshoz, de otthon is gyakorolhatók játékokkal, illetve eszközökkel. A további részletekről Somogyvári Mártit, a Jump Agility Kiskunfélegyházi Kutyaiskola vezetőjét kérdeztük.



– Hogyan találkoztál ezzel a különleges sporttal?

– Egészen kicsi korom óta állatok vesznek körül. Fiatal korom óta aktívan foglalkoztam a kutyáimmal. Amikor keresni kezdtem, a környéken csak Kecskeméten volt agilityzésre lehetőség. 2008-ban ebbe is belekóstoltunk és teljesen rabul ejtett ez a sport. 2009-ben már versenyen indultunk. 2014-ben kaptam egy ideiglenes felkérést, hogy tartsak Kiskunfélegyházán agility-edzéseket. Innen indultunk. A környék településeiről egyre nagyobb lett az érdeklődés, ma már körülbelül 30 aktív tagunk van. A kutyaiskolában a legnagyobb segítségem és támaszom a párom és a gyermekem.



– Mit takar az agility elnevezés?

– 20-23 akadályból álló pályán kell a kutyának és gazdinak hiba nélkül, a legjobb idővel teljesíteni, ami pallóból, palánkból, hintából, szlalomból, kúszóból, távolugró akadályból, viaduktból és ugróakadályokból áll. Az adott pályával mindig az adott versenyen vagy edzésen találkozik először a páros. Sosem futunk ugyanolyan pályán egynél többször. Ahhoz, hogy ezeken a legjobb tudásuk szerint tudjanak teljesíteni a csapatok, kiváló fizikai és mentális állapot szükséges. Mivel személyi edző és funkcionális tréner is vagyok, az edzéseken az állóképességüknek megfelelően terhelem a gazdikat és állataikat. Nagyon fontos ez a fajta odafigyelés, ugyanis így megelőzhetjük a sérüléseket. Sportkontroll tanfolyamot is végeztem, hogy mentálisan is támogatni tudjam a sportolóimat. 



– Milyen kutyáknak ajánlja az agilityt?

– Az agility szinte minden kutya sportja. A versenyeken a kutya mérete szerint történik a besorolás a marmagasság alapján meghatározott kicsi, közepes, intermediate és nagy kategóriákba. Az engedelmesség hasznos erény, és az is fontos, hogy az állat behívható legyen és vezényszóra induljon el.



Vannak fajták, amelyek kifejezetten élvezik ezt a fajta testmozgást, és rendszerint sikeresek is benne. Ilyen például a Border collie, a Belga juhász, a Jack russel, az Uszkárok, a Shetlandi juhász… A nagyobb testű, őrző-védő típusú kutyák nem igazán alkalmasak erre a sportra. Akármilyen kutyával is szándékozik a gazdi belevágni az agilitybe, érdemes azt megelőzően állatorvos véleményét kérni arról, hogy nincs-e ellenjavallata az intenzív mozgásnak, ami általában nincs.



– Mennyire eredményes a megmérettetéseken a csapat?

– A hétvégi versenyeken minden alkalommal dobogóra állhatnak fel a párosaink, amire nagyon büszke vagyok.



– Hogyan csatlakozhatnak az érdeklődők?

Hétköznapokon 17 óra után, a Facebook-oldalunkon szereplő telefonszámon érdeklődhetnek a részletekről.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!