Sport 2023. november 7. 08:00

A sikert nem adják ingyen

A sikert nem adják ingyen
Sikert sikerre halmoz teniszben az elmúlt években a kiskunfélegyházi Kis-Czakó Eszter, a Móra Ferenc Gimnázium egyéni tanrendű diákja. A kiváló sportoló hölgy jelenleg a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub SE játékosa. Simara János segédletével nemrég országos bajnoki második helyezést ért el felnőtt egyéni kategóriában. A teniszen kívül Eszter még a tanulásban is jeleskedik, de hogy miként is lehet ezt az egyensúlyt megtartani, arról szívesen mesélt lapunknak.

– A sport fontos része volt már egészen kicsi koromtól kezdve az életemnek. A szüleim testnevelő tanárok, ezért a családi életünk velejárója a mozgás. A József Attila Sportiskolai Általános Iskolába jártam, ahol atletizáltam. 2013 óta teniszezem, Rekedt-Nagy Zoltán volt a trénerem. Később Fricska Fanni és Bálint Dávid edzettek. Mindhármuk dicsősége, hogy már a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub SE játékosa lehetek – emelte ki büszkén Kis-Czakó Eszter.  



– Egészen más életet élsz, mint kortársaid. Mit ad neked a sport?

– Nem érzem úgy, hogy bármiből is kimaradnék. Sőt, szerintem sokkal többet ad a sport, mint sokan gondolják. A csapatban nagyon jó baráti viszonyt alakítottunk ki a többiekkel, tulajdonképpen ők a második családom. Rengeteg időt töltünk együtt. Ha valami nem úgy sikerül, ahogyan elterveztük, biztatjuk egymást. Talán, amit ki tudnék emelni, nekem nem a bulikról szól a hétvégém, hanem a rendszeres edzésről és versenyzésről. De nincs emiatt hiányérzetem. Nekem az a boldogság, ha sikeres vagyok a teniszben.



– Pedagógusaidtól hallottam, hogy az iskolai akadályokat is könnyen veszed. Hogyan tudod ezt az egyensúlyt fenntartani?

– Az edzések és a versenyek miatt egyéni tanrendű diák vagyok, ami azt jelenti, hogy csak vizsgázni járok be az iskolába. A többórás edzések után igyekszem minden nap valamit tanulni, mert ha a vizsgák előtti napokban kellene megjegyeznem, biztosan sokkal nehezebb lenne. A hetem nagy részét Budapesten töltöm. Ha itthon vagyok Kiskunfélegyházán, be szoktam menni a gimibe a tanórákra, mert sokkal könnyebb, ha el is magyarázzák a tananyagot, illetve, hogy találkozzak az osztálytársaimmal.



– Jövőre érettségizel. Milyen távlati céljaid vannak?

– Nagyon szeretnék egy amerikai egyetemre bejutni média- és marketingszakra, illetve mellette profi teniszkarriert befutni. Ehhez az álomhoz is szükséges a jó tanulmányi és sporteredmény. Így, az álomcél érdekében tényleg nem érzem, hogy lemondásokkal járna a jelenlegi életvitelem.



– Nemrégiben második lettél az országos felnőtt bajnokságon. Erre az eredményre vagy a legbüszkébb?

– Ebben az eredményben rengeteg munkám van és az edzőmnek, Simara Jánosnak is. Nehéz évem volt egy sérülés miatt, de csak a cél lebeg a szemem előtt, hogy minél jobb legyek. Nemcsak magamnak, hanem a szüleimnek és az edzőmnek is bizonyítani szeretnék.



– Mi fogott meg leginkább a teniszben?

– A többi sporttal ellentétben, a teniszben egyészen az utolsó pillanatig változhat az állás a pontozási rendszer miatt, így végig izgalmasak és kiszámíthatatlanok a meccsek.

– Ki a kedvenc játékosod?

– A könnyed és elegáns játéka miatt Roger Federer.



– Azt hallottam, a teniszezők kifejezetten babonások. Igaz ez?

– Igaz! Mindig a jobboldali pad bal szélére pakolok, ugyanazt reggelizem és az ütőket is megadott sorrendben pakolom be. Muszáj hinni valamiben – zárta mosolyogva gondolatait Eszter.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!