Egészségügy 2023. november 8. 12:00

Életműdíjat kapott dr. Kurthné dr. Szekeres Irén

Életműdíjat kapott dr. Kurthné dr. Szekeres Irén
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége a gyógyszerellátás szervezése, a gyógyszerészeti tudományok művelése során elért kimagasló eredményeinek elismeréseként kitüntető díjat adományozott dr. Kurthné dr. Szekeres Irénnek, október 7-én. Az életműdíjat 1996 óta minden évben odaítélik, jellemzően csak egy embernek.

Dr. Kurthné dr. Szekeres Irén megkeresésünkre elmondta, hogy nagy örömmel és meghatottsággal vette át az elismerést. Kisgyermekkora óta vágyott arra, hogy gyógyszerész legyen, a hivatása tulajdonképpen 50 éve tölti ki mindennapjait. Tudományos munkái mellett 25 évig magánpatikát működtetett városunkban, férjével nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a városlakók bizalmas környezetben gyógyulhassanak. A patika értékesítése után sem hagyott fel hivatásával, ma is két munkahelyen, Kecskeméten és Csongrádon dolgozik gyógyszerészként.



Arra a kérdésre, hogy miért pont a gyógyszerészetet választotta elmondta, hogy gyermekként sokat megfordult a városi patikákban, főleg a Batthyány utcaiban. Akkoriban mindössze három gyógyszertár állt a félegyháziak rendelkezésére, utóbbit 1914-ben alapították. Már kisgyermekként elbűvölőnek találta a környezetet, szeretett oda járni, szerette a nyüzsgést, a hely illatát, atmoszféráját.



– Azért lettem gyógyszerész, hogy segítsek az embereknek – fogalmazott.

Dr. Kurthné dr. Szekeres Irén 1975 augusztusában állt munkába – az akkori szabályozásnak megfelelően – féléves államvizsgát megelőző szakmai gyakorlatát teljesítve. Ezt követően summa cum laude minősítéssel szerezte meg diplomáját, 1976 februárjában. A gyógyszertári, gyógyszerészi önszerveződésbe szinte azonnal bekapcsolódott. Az akkori szűkös és átpolitizált kereteket igyekezett a kollégák javára felhasználni, szakszervezeti bizalmi beosztásban, tizenkét éven át. Bár mindig is tára mögötti, humánus, embereket segítő, gyógyító tevékenységét tartotta elsődlegesnek, nevéhez tudományos munkásság és elméleti többletteljesítmény is köthető. 1982 novemberében a XI. szakágból szakvizsgát tett – gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezés szakon – jeles eredménnyel. 1985-ben a Rozsnyai Mátyás Emlékversenyen kiváló eredménnyel szerepelt, kenőcsreológia tárgykörben, a vizsgabizottság visszajelzése alapján, hajszál híján lemaradva a dobogóról. A Rozsnyai Mátyás Emlékversenyen való szereplését az akkor már kenőcsreológiából készülő doktori disszertáció anyaga alapozta meg, mely prof. dr. Erős István szakmai felügyeletével és kollegiális-baráti támogatásával volt alakulóban. Doktori értekezését summa cum laude minősítésre értékelték. 1988-ban jelenhetett meg – Deim Zoltánnéval közös – Gyógyszertári szinonimaszótára. Ezt megelőzően utoljára 1957-ben jelent meg hasonló, Karlovitz Adolf tollából, így nagy hiányosságot, harmincévnyi elmaradást pótolt a mű. A szótár hosszú időn keresztül a közforgalmú gyógyszertárak működtetéséhez szükséges kötelező tárgyi feltételek közé tartozott, az ország valamennyi gyógyszertárában megtalálható volt. Több egyetemen mind a mai napig az oktatáshoz kapcsolódó ajánlott irodalom.



1994 augusztusában gyógyszertárat alapított – férjével és akkori üzlettársaikkal – Kiskunfélegyházán. Egy teljesen új gazdasági modellt valósítottak meg, először és mások számára mintaadóként Kiskunfélegyházán. A gyógyszertár mellett orvosi rendelő – később rendelők – működtek háziorvosi és más szakorvosi ellátásokkal. Kiemelt szempont volt a szolgáltatások széles körének fenntartása, a lehető legtöbb és legnevesebb szakrendelés betegek számára elérhetővé tétele. Aktívan részt vett a fiatal gyógyszerész és asszisztens nemzedék képzésében. Megközelítőleg húsz éven át a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának, majd 2018-tól a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktató gyógyszertára volt az általa alapított Szenna Gyógyszertár. 2012-ben Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Jogi Bizottsága – Semmelweis nap alkalmából – Elismerő oklevéllel díjazta munkásságát.

– Elégedett vagyok és örömmel végzem a munkám. Úgy vélem, – mint sok más hivatásra – erre is születni kell. Egy bizalmi viszony van beteg és gyógyszerész között, ami sokszor tényleg bizalmasabb, mint az orvos-beteg kapcsolat. Fel kell venni az emberekkel a ritmust és engem boldoggá tesz, ha elmosolyodnak, tanácsot kérnek. Minden napot kihívásnak élek meg ma is, és az érzés, hogy várnak rám, hogy tanulnak tőlem, mindig erőt ad – mondta el végezetül dr. Kurthné dr. Szekeres Irén.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!