Helyi hírek 2023. november 8. 09:00

A hulladékszállítás volt a központi téma Balla László fórumán

Képgaléria
A hulladékszállítás volt a központi téma Balla László fórumán
Lakossági fórumot tartott jelentős számú érdeklődő részére Balla László alpolgármester, az 5-ös számú választókörzet önkormányzati képviselője november 7-én, kedden a Göllesz Viktor Általános Iskola aulájában. Az eseményen megjelent Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, Lénárt József, a városüzemeltetési osztály munkatársa, valamint a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) képviselői.

Balla László tájékoztatta a megjelenteket, hogy július 1-jétől a vonatkozó jogszabályok értelmében az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatai közül kikerült a lakossági hulladékbegyűjtés, hulladékszállítás szervezése, fenntartása. A hulladékszállítás feladata az egész országban, így Kiskunfélegyházán is állami hatáskörbe került. Ezt a közfeladatot az állam által kiírt koncessziós pályázati nyertes a MOL Nyrt. az általa kijelölt MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-n keresztül látja el az ország teljes területén. Régiónkban a Zrt. szerződött fővállalkozója a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. lett. Mivel az elmúlt időszakban megszaporodtak a hulladékszállítással kapcsolatos panaszok városunkban, a képviselő szerette volna, ha a szolgáltatást végző cég képviselője segíti a fórumot a felmerülő kérdések megválaszolásával.

Schauer Tamás, a DTkH Kft. általános vezetője elmondta, hogy az országban összesen hat régiókoordinátor van jelenleg a hulladékszállítási feladatok ellátására, ebből az egyik a DTkH Kft. A társaságnak ugyanazt a műszaki tartalmat kell nyújtani, mint ami korábbiakban is megvolt: vegyes hulladék heti, szelektív hulladék kétheti, zöldhulladék havi és a lomtalanítás évi kétszeri gyűjtését és a hulladékudvar-szolgáltatást. Mindezen szolgáltatások zavartalan ellátására törekednek, de türelmet kérnek a városlakóktól. A folytatásban a felmerülő panaszokat ismertették a szolgáltatónak, amelyek között a közvetkezők szerepeltek:

– A gyűjtőedényzet nem megfelelő kezelése a szolgáltatást végzők által, a hiányos, nem minden utcára kiterjedő szállítás.

– A szállítás teljes hiánya főleg a szelektív hulladék tekintetében.

– A szállítást végző gépjármű a közlekedési szabályoknak nem megfelelően közlekedik, esetenként gyorshajtást is tapasztaltak.

– A lakosság nem, vagy nem megfelelő mennyiségű cserezsákot kap, az ürítést végzők csak anyagi ellenszolgáltatás fejében dolgoznak.

Schauer Tamás válaszként elmondta, hogy a gyűjtőedényzet az évek során az erős napsütés vagy hideg hatására károsodik, a törés lehetősége megsokszorozódik. Kérte, hogy amennyiben úgy tapasztalják, hogy cégük munkatársa hibázott, akkor fotózzák le a sérült tárolót és mutassák be azt az ügyfélszolgálaton. Megtudtuk, hogy a járatok útvonalának és az ürítési pontoknak a változtatása miatt fordulhatott elő, hogy kimaradtak szállítások. Az ügy megoldására feljegyezte az említett utcák nevét, a hiánypótlásra ígéretet tett. A szabálysértés kapcsán hangsúlyozta, hogy amennyiben a sofőr elkövet valamilyen kihágást, a büntetés díját köteles megtéríteni. A sebességtúllépést cáfolta, hiszen véleménye szerint az ürítés közben fizikai képtelenség 50-60 km/h sebességgel közlekedni, főleg akkor, ha a rakodók az autó hátulján állnak. Ebben az esetben ugyanis az autón egy biztonsági berendezés akadályozza meg azt, hogy a sofőr 20 km/h sebesség felett haladjon a járművel. A cserezsák hiánya és a munkatársak anyagi ellenszolgáltatásért kínált munkája felmerülésekor kéri, hogy jelentsék az ügyfélszolgálaton. Utóbbi esetén, ha módjuk van rá, jegyezzék fel a jármű rendszámát is!

Csányi József polgármester a témával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy bízik a rövid időn belüli pozitív változásban, a szolgáltató hibátlan és zavartalan munkájában. A fórum folytatásában felidézte a korábbi nehézségeket: többek között a járvány okozta problémákat és a rezsiválságot is. Mindezek ellenére úgy gondolja, hogy az elmúlt időszakban jelentős változások zajlottak a körzetben: járdák, utcák újultak meg, új parkolók épültek.

Kitért arra is, hogy idén 430, jövőre 840 millió forint értékben fizet a város szolidaritási adót, ez az uniós pénzek visszatartása miatt komoly kihívás. Az önkormányzat elsődleges feladatának tekinti, hogy a város óvodái, bölcsődéi, szociális intézményei zavartalanul működjenek, ezeket követhetik csak a fejlesztési feladatok. Ezek között a Felsőtemető útjának megújítása után a ravatalozó korszerűsítése is a tervek között szerepel. A városvezetés fontos feladatai közé sorolja az utak, járdák karbantartását, aminek értelmében a Dózsa György, a Horváth Zoltán, a Bessenyei és Bajza utca javítását tervezik, valamint a Csanyi úti kerékpárút megvalósítását is a jövő év feladatai közé sorolta. A Zöld város program folytatását is ismertette: megújul a Kossuth utcának a Körpatika és Dózsa György utca közötti szakasza, mindkét oldalon. Hozzátette: amennyiben további források rendelkezésre állnak, természetesen további felújításokra számíthatnak a városlakók.

Balla László ismertetőjében kitért arra, hogy 2023-ban az energiaválság, áremelkedés súlyos anyagi terhet rótt rájuk: a város ebben az évben 900 millió forinttal többet tervezett villanyra és gázra költeni. A nehézségek ellenére sok területen tudtak támogatást nyújtani és mindezek mellett 300 millió forint tartalékot is tudtak képezni.

Büszkén emlékezett vissza a körzetbeli fejlesztésekre, amelynek összértéke több milliárd forintot ért el: a Béke-tér, Petőfi-tér, Pázmány utca, Oskola utcai és a Csongrádi utcai parkoló, a járdaépítés. A közelmúltban a körzetben hét helyen oszlopot és lámpát sikerült kihelyezni és öt családnak tudtak járdaépítési támogatást adni. Beszéde végén a megjelenteknek elmondta, hogy felmerülő problémáik mindenkori megoldásán dolgozik majd a jövőben is.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
                           

Kövessen minket a Facebookon is!