Sport 2023. november 10. 12:00

Éremeső atlétikában

Éremeső atlétikában
12 magyar bajnoki cím, 11 versenyszámban raglista vezetők és 1 magyar csúcs az idei atlétikai év mérlege a kiskunfélegyházi Juhász István edző vezetése mellett.

Az edző májusban Kiskunfélegyháza Város Sportjáért oklevelet kapott kimagasló edzői munkája elismeréseként, a diákok versenyekre való szakszerű felkészítéséért, azok országos eredményéért. István elmondta, hogy meglepődött, amikor a kitüntetést megkapta, úgy fogta fel, hogy az egész év azt
a célt szolgálta, hogy meghálálja ezt: Deák Zalánnal, Faragó Rómeóval és Kis Rolanddal el is értek szinte minden kitűzött célt.

Juhász István elmondta, hogy a magyar atlétika szempontjából nagyon jelentős év volt a 2023-as, hiszen világbajnokságot rendezett országunk, ami minden szempontból rányomta a bélyegét a sportágra. Zsúfolttá tette az évet, több szervezésre, logisztikára volt szükség. Versenyzője, Deák Zalán is érdekelt volt az eseményen, de döntésük értelmében a fiatal inkább a korosztályos
világversenyeken szerepelt idén, ami miatt már május végétől a válogatott edzőtáboraiban nem vett részt. Dolguk így is akadt, hiszen korosztályos címvédés feladata várt rájuk az ifjúsági olimpián, majd Európa-bajnokság is várt rá.

Az edző hangsúlyozta, hogy nagyon szép, amit tálaltak a fiúk, voltak benne számára és a számukra is nagy meglepetések.
– Ha körbenézek és látom a szakma viszonyulását az eredményeikhez, akkor minden befektetett munkánk értelmet nyer – mondta.



Hozzátette: mindhárman indultak magyar bajnokságon és nemzetközi versenyen is. Mindhárom fiúnak volt egy olyan versenye, ahol felülmúlta saját magát és a feléjük támasztott elvárásokat is. Az év abból a szempontból volt könnyebb, hogy megjelentek a támogatók, akik felfigyeltek az eredményeikre és értékelték a munkájukat. Sikerült ezáltal olyan megfelelő körülményeket biztosítani, ami lehetővé tette a nyugodtabb, kényelmesebb edzést – fogalmazott.

Eredményeik:

Deák Zalán
Európai Ifjúsági Olimpián Mariborban az EYOF-on a 100 méter síkfutás bronzérmese lett, váltóban 5. Az összes sprint szám Magyar Bajnoki címét begyűjtötte.



Faragó Rómeó
U20-as korosztályos magyar bajnokság 200 méter aranyérmese, ahol világbajnoki résztvevőt sikerült legyőznie úgy, hogy időeredményét 22 mp alá szorította.

Kis Roland
Fedettpályás U16 Magyar Atlétikai Bajnokság 1. hely: 60 m gát, 60 m síkfutás, ötösugrás
Többpróba Fedettpályás OB U14-U16 1. hely: ötösugrás
U16 Atlétikai Magyar Bajnokság 1. hely: 100 gátfutás
U16 Válogatott Viadal Trnava 1. hely: 4X100 méteres váltófutás
ICG 10. hely: 100 m síkfutás

Juhász István végezetül elmondta, hogy nagy reményekkel és tervekkel néznek a 2024-es év elé, hiszen mindhárom ifjú kiemelt programban szerepel a Magyar Atlétikai Szövetségnél. Az alapozás időszaka megkezdődött számukra, a munka folytatódik.
          
Z. A. 
                 

Kövessen minket a Facebookon is!