Helyi hírek 2023. november 12. 08:00

Harminc éve a szépség szolgálatában

Harminc éve a szépség szolgálatában
Takács Yvette kozmetikusmester harminc éve meghatározó alakja a szépségápolásnak Félegyházán. Két professzionális világmárka megyei nagyköveteként elkötelezett a legújabb trendek megismerése, a minőségi és egészséges termékek előtérbe helyezése és vendégköre szolgálatába állítása mellett. Tudását folyamatosan fejleszti, szemléletének középpontjában a bőr szépségének komplexitása, a külső és belső gondoskodás egyensúlya áll. Vallja, hogy a ragyogó megjelenés, a sejtek regenerálódásának egyik alappillére a bőséges vízfogyasztás a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás.

– Hogyan lett kozmetikus?

– Sportiskolába jártam, a rendszeres edzések mellett eleinte nem érdekelt a szépségipar, ugyanakkor az anyai ágon látott minták mégis hatottak rám. Édesanyám és nagymamám minden nap kiemelt figyelmet szentelt a megjelenésre, ők ösztönöztek arra, hogy kozmetikus legyek. A gimnázium elvégzését követően belecsöppentem a szépségiparba, ami – mondhatni – beszippantott.



– A kozmetikusok nagy része elköteleződik egy-egy márka mellett. Ön hogyan találta meg a leginkább megfelelőt?

– Az általam képviselt márkák fejlesztései a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek: folyamatos orvosi és szakértői ellenőrzéseknek vannak alávetve. Mielőtt a kozmetikai piacra kerülnek, bőrgyógyászati klinikán orvosi felügyelet mellett alkalmazzák, tesztelik a termékeket. Mérvadó, hogy évente számos újdonsággal lepik meg a szépülni vágyókat, elsőként jelennek meg a piacon olyan gépekkel, kezelésekkel, smink alapanyagokkal, amelyek az áhított szépség és egészség elérését és megtartását szolgálják.



Néhány hete szerveztük az éves őszi továbbképzést, itt a kozmetikus kollégák megismerhették az innovációkat, valamint négy modellen bemutattuk a legújabb alapanyagok hatásait, a kezelési protokollokat. Minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel rendszeresen tartunk ilyen szakmai napokat, de az idei különleges volt, mert egybeesett a vállalkozásom elindításának tizedik évfordulójával. 



– Tapasztalatai szerint befolyásolja-e a közösségi média a szépséggel kapcsolatos elvárásainkat?

– Mindenképp. A média olyan képet közvetít felénk, amelynek kifejezetten nehéz megfelelni. A közösségi médiában megjelenő fotók téves képet adnak: ott mindenki szép és makulátlan. Az emberek éppen ezért ugyanezt szeretnék viszontlátni otthon a tükörben is. Robbanásszerűen terjednek a plasztikai beavatkozások. De nem érdemes megfeledkezni arról, hogy a bőrnek folyamatos ápolásra van szüksége, szóval, ezek hatása csak ideig-óráig fenntartó rendszeres kozmetikai rásegítés és megfelelő otthoni rutin nélkül. Fontos a bőr minőségének megtartása, ami az esztétikai beavatkozásokkal nem érhető el, ezért feltétlenül szükséges a rendszeres ápolás. Hangsúlyozom, a beavatkozások eredményességét is tovább fent lehet tartani kozmetikai kezelések segítségével.



– A szépségápolás terén is egyre edukáltabbak az emberek. Hogyan befolyásolja ez az igényeket?

– A legjelentősebb változás, hogy egyre több férfi nyitott a kozmetikai kezelésekre, termékek használatára. Ez érthető, hiszen a női fürdőszobapolcok megteltek jobbnál jobb, értékes alapanyagokat tartalmazó és hatásos kozmetikumokkal.



– A szépségiparban dolgozók gyakran megfogalmazzák, hogy a vendégek nemcsak felfrissülni és szépülni járnak a szalonokba, hanem szívesen megosztják ott az életük személyesebb részleteit is. Ön is ezt tapasztalja?

– Ezt viccesen úgy szoktam megfogalmazni, hogy olcsóbb vagyok, mint egy terapeuta.



– Mikor sikeres egy kozmetikai kezelés?

– Elégedetten távoznak vendégeim a szalonból, ha látják magukon az eredményt. Fontosnak tartom a kezelés előtti konzultációt, amely során megbeszéljük, hogy aznap épp mit szeretne, mire vágyik, és mekkora összeget kíván a kezelésre szánni. Aki hozzám jön, biztos lehet abban, hogy nem találkozik mással, és ami ott elhangzik, az közöttünk is marad. A diszkréció ebben a szakmában rendkívül fontos. Soha sem hagyatkozom a megszokásra, személyre szólóan állítom össze az adott kezelést, a vendég igényeit figyelembe véve. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a hosszútávú eredmény fenntartásához az egészséges étkezés, a mozgás és a bőséges vízfogyasztás is szükséges. Azért, hogy ebben is vendégeim segítségékre lehessek, elvégeztem egy étrendtanácsadói képzést. Az évek során folyamatosan tanulok valamit, most is éppen egyetemre járok. Szeretnék példát mutatni a fiamnak, aki szintén egyetemista, orvostanhallgató és kölcsönösen büszkék vagyunk egymásra.



– Évek óta tanítja is a szakmát. Mit gondol, az elmúlt évtizedek alatt miben változott a kozmetikai képzés?

– 1998-ban kaptam meg a mesteroklevelemet. Akkoriban a kozmetikai képzésben résztvevőkkel szemben nagyobb volt az elvárás. Ma online is oktatják a diákokat, ami nem szolgálja a szakmai színvonalat. Az emberi bőrrel bánni nagyon összetett ismereteket igényel, a vendég részéről maximális bizalmat tükröz irányunkba. Kémiai és fizikai folyamatokra épülnek a kezelések, illetve a használt alapanyagok. Ha valaki nincs tisztában ezekkel, hatalmas károkat okozhat. Azt a tendenciát látom, hogy egyre több szabadkezet kap a kozmetikus a beavatkozásokat illetően, ezek közül néhány – gondolok itt például a feltöltésekre – az orvosi kompetenciát súrolja.



– Milyen tanácsot adna azoknak, akik most kezdik a pályájukat ezen a területen?

A mi iparágunk a bizalmon alapul. Nekem egy fodrászszövetkezet volt az első munkahelyem, ahol 13 hölggyel kellett együttműködni. Ez alkalmazkodásra és alázatra tanított, de teret adott a szakmai kíváncsiságomnak. Manapság azt tapasztalom, hogy a kozmetikusok inkább vetélytársat, mint partnert látnak egymásban. Véleményem szerint mi nem vagyunk egymás konkurenciái, sokkal inkább egy szakmai csapat tagjai: arra tettük fel az életünket, hogy vendégeink elégedetten, testileg-lelkileg feltöltődve távozzanak a szalonunkból. 

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!