Helyi hírek 2023. november 11. 10:00

Polgármesteri találkozó Tiszakécskén: Erre lehet számítani a választások után

Polgármesteri találkozó Tiszakécskén: Erre lehet számítani a választások után
Az elmúlt 10 évben jelentősen javult a Bács-Kiskun vármegyei közutak állapota, kérdés, hogy a felújítások hogyan folytatódhatnak majd a jövőben – hangzott el a Bács-Kiskun vármegyei polgármesterek kétnapos szakmai fórumán, Tiszakécskén. Szóba került többek között az is, hogy a júniusi választásokat követően mire számíthatnak a megválasztott, de csak októberben hivatalba lépő tisztségviselők.

Minden korábbinál több résztvevővel zajlott a vármegyei polgármesterek és jegyzők találkozója Tiszakécskén. A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett eseményen ezúttal 140-en vettek részt. A polgármesterek mellett a jegyzők is ott lehettek a külön nekik szóló szakmai előadásokon.Csütörtöki megnyitó beszédében Rideg László közgyűlési elnök kiemelte: a Terület- és Településfejlesztései Operatív Program (TOP) vármegyei projektjeinek 99 százaléka lezárult, és várhatóan év végén mind a 774 beruházás befejeződik – miközben elkezdődött a TOP Plusz pályázatok kiírása. Kiemelte a közösségfejlesztési projektek eredményeit, hangsúlyozva, hogy megjelent a vármegyei történeteket tartalmazó Meseföld és a Legendás út kiadványok második része.

Az eseményen előadást tartott többek között dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatója. Mint elmondta, az elmúlt egy évtizedben jelentősen javult a kezelésükben lévő vármegyei közutak minősége. 2012-ben a jónak minősülő utak aránya az 5 százalékot sem érte el, jelenleg 30 százalék. A nem megfelelő utak aránya pedig 62 százalékról 31 százalékra csökkent. Hozzátette: 2022-ben a kormány leállította az útfelújítások finanszírozását, kérdés, hogy ez mikor indulhat újra. Azonban a Magyar Falu programból vagy éppen a TOP Plusz forrásokból folytatódhat a vármegyei közutak felújítása.A találkozó első napjának vendége volt dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki többek között megerősítette, hogy az önkormányzati választásokra 2024-ben, az EP-választásokkal egy időben, vagyis várhatóan június 9-én fog sor kerülni. A megválasztott tisztségviselők azonban csak október 1-jével léphetnek hivatalba, hiszen a 2019-ben megválasztott vezetők mandátuma addig jár le. Ezzel kapcsolatban felmerül, hogy a köztes időszakban, a választási eredmények ismeretében a még hivatalban lévő vezetők olyan döntéseket hozhatnak, amelyek akadályozzák az új testület munkáját. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi jogi környezet határt szab az esetleges visszaéléseknek, és a maga részéről bízik abban, hogy az önkormányzatok megmaradnak a rendeltetésszerű jogalkalmazásban.A találkozó első napján ezen kívül Tóth János, Tiszakécske polgármestere bemutatta a vendéglátó települést; Hegyesi Béla, a Miniszterelnökség munkatársa az Interreg pályázatokról tájékoztatott; Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere a turisztikai fejlesztéseikről beszélt; Tanács László rendőrőrnagy az online csalások veszélyeire hívta fel a figyelmet; dr. Zámbó Tibor, Rajka jegyzője pedig arról tartott előadást, hogy miként alkalmazzák a drónokat a településfejlesztési munkában.

                        

Kövessen minket a Facebookon is!