Helyi hírek 2023. november 14. 08:00

Félegyházától Fehéregyházáig a PETŐFI 200 jegyében

Félegyházától Fehéregyházáig a PETŐFI 200 jegyében
A Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola évek óta sikeresen pályázik a Bethlen Gábor Alapítvány által meghirdetett „Határtalanul!” programra. A hetedikesek idén kellemes őszi időjárásban, ötnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdély meseszép történelmi és irodalmi szempontból is jelentős településein.

A határt átlépve, október 23-án az első megálló Arad volt, ahol a 13 vértanú emlékére állított emlékműnél rövid műsorral rótták le tiszteletüket a józsefes diákok. Déva váránál Kőmíves Kelemenné balladáját elevenítették fel a gyerekek. Az első nap délutánján Aranyosegerbegyen, a Ferencz kertészet vendégszeretetét élvezték. Második nap Segesváron, a középkori vár látványos, fennmaradt tornyait nézték meg, majd megjárták a diáklépcső megmaradt 175 fokát. Megtekintették Petőfi Sándor segesvári szobrát is.



Útjukat Fehéregyházán folytatták, ahol szívélyes fogadtatásban részesültek a csata közelében kialakított emlékhelyen. Itt áll a Máthé István által készített Petőfit ábrázoló bronzszobor, amelyet 1999-ben Félegyháza város adományozott, hogy lerója több évtizedes tartozását. Marosvásárhelyen a Kultúrpalota és a Teleki Téka meglátogatása felejthetetlen emlékeik közé fog tartozni. Este Suba László szobrásszal találkozhattak a tanulók. Ő készítette a tordai parókia kertjében található Petőfit, Szendrey Júliát és a héthónapos Petőfi Zoltánt ábrázoló családszobrot, amit másnap meg is látogattak útjuk során.



Harmadik napon a testvériskolában előadták október 23-ai műsorukat, majd egy legenda nyomába szegődve nekivágtak a sziklákkal tarkított Székelykő csúcsának. A hegy lábánál fekvő Torockó falu egy gyöngyszem a jellegzetes fehér kétablakos házacskáival, amely az UNESCO világörökség része. A falu néprajzi múzeumában magyar nyelvű, sokszínű tárlatvezetést is kaptak.



Negyedik napon a tordai Sóbánya monumentális látványossága sokukat elkápráztatta. A tordai magyar iskolával, a Jósika Miklós Elméleti Líceummal több mint tíz éve megkötött testvériskolai kapcsolatot ápolnak. Testvériskolájuk diákjaival a Házsongárdi temetőben felkeresték több kiemelkedő magyar híresség sírhelyét. Kolozsvár utcáin együtt sétálva – Hunyadi Mátyás szülőháza után a Szent Mihály Templom mellett álló szoborcsoportot is megkoszorúzták. Csütörtök délután a Tordai-hasadékot is felkeresték.

Tanulmányi kirándulásuk utolsó napján Bánffyhunyadon tisztelegtek a Petőfi-emlékműnél. Ezután Nagyvárad felé vették az irányt, ahol Szent László hermáját is megtekintették. Hazafelé még útba ejtették Nagyszalontát. A Csonkatoronyban négyemeletnyi Arany János múzeum működik interaktív kiállítással. Arany János szülőháza volt a félegyháziak utolsó állomása.



Tudásuk gyarapítása mellett az erdélyi magyarság életét közelről tapasztalták meg a diákok. Mind a 37-en élménnyel teli projektzárást követően szívünkbe zárták Erdély festői, lenyűgöző világát, helyszíneit, s ápolták a tíz éve megkötött testvériskolai kapcsolatot, örök időkre szóló élményeket szerezve.   
               

Kövessen minket a Facebookon is!