Helyi hírek 2023. november 16. 10:00

Körkérdés – Mit gondol a félegyházi közlekedési és parkolási szokásokról?

Körkérdés – Mit gondol a félegyházi közlekedési és parkolási szokásokról?
Nem először és minden bizonnyal nem is utoljára esik szó a helyi közlekedési és parkolási szokásokról lapunk hasábjain. E témák örök aktualitása többek között abban rejlik, hogy a gépjárművek számának emelkedését képtelen a város a parkolóhelyek bővítésével követni, másrészt a közlekedési szabályok értelmezésében szinte mindenki kompetensnek érzi magát, de konszenzus ritkán születik. Körkérdés rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a városlakókat, hogy milyen tapasztalataik és javaslataik vannak.

Hegedűs Iván (42)
– A városban nagyon sokan figyelmetlenül és a KRESZ szabályok be nem tartásával közlekednek. Fontosnak tartanám, hogy az általános iskolai tanulmányok befejezését sikeres KRESZ vizsgához kötnék. Véleményem szerint, a gyerekek ebből csak profitálnának, mert a tudás életet is menthet. Az elektromos roller használatát jogosítványhoz kötném. A város számos pontján katasztrofális a parkolási morál. A keskeny utcákban párhuzamosan parkolnak, ami balesetveszélyt hordoz magában. Nagyon örültem, mikor a posta és a piac között megnyílt a központi parkoló. Én is rendszeresen használom. Sokan nem törődnek a kihelyezett táblák jelentésével, ott állnak meg, ahol jól esik nekik. Ezen kívül a gyalogátkelőhelyek helyes használatával is gondok vannak: sokan nem szállnak le a kerékpárról, csak átgurulnak, ami szabálytalan, sok autós nem adja meg a gyalogosnak az elsőbbséget, a gyalogosok szétnézés nélkül kilépnek az úttestre… Összegezve, figyelmesebben kellene részt vennünk a közlekedésben és akkor csökkenne a balesetek száma is.




Pomázi András (47)
– Véleményem szerint a magyar embernek nem szabad engedményeket adni, mert szeret visszaélni a lehetőségekkel. Ha kapunk is engedményt, azt ellenőrizni kell és figyelemmel kísérni, hogy úgy használjuk, tartjuk be, ahogyan szabályszerű. Szerintem a félegyházi lakosokkal szemben nagyon elnézően lépnek fel a közterület-felügyelők, amivel sokan vissza is élnek. Nemcsak a tiltó táblákat hagyjuk figyelmen kívül, hanem a kereszteződésekben is sokan ott hagyják az autóikat. A szabálytalan parkolás pedig nem a rendőrség feladatkörébe tartozik. A zéró tolerancia gyorshajtás szempontjából jó lenne, de legalább 100 kilométer per órás sebességhatárt kellene megszabni a jelenlegi 90 kilométer per órás helyett. A régi megszokásnak köszönhetően tudtuk, hogy 100 kilométer per órás sebességnél még nem büntették meg az embert, így sokak lába be van állva erre a sebességre. Viszont, a mai sztárfotót készítő gépekről még nincs biztos infó, így mindenkit a szabályok betartására kérnék.  




Nagy Tímea (46)
Nagy szükség volt a parkolókra. A piaci és vásári napokon kaotikus helyzetet mentesíteni kellett volna már jóval előbb is. Ezekhez a területekhez közel eső utcák szűkek, a kétoldali parkolást biztonságosan kivitelezni még tapasztalt sofőrként is csak kiemelt figyelem és óvatosság mellett lehet. A korábbi helyzetben jellemző volt a „túlparkolt” utcákban a füves területek felszaggatása, sárosodása, ez a probléma az újonnan létesült térköves felületekkel megszűnt. Ámde még mindig rengetegen járnak városon belül is autóval piacra, vásárba, még akkor is, amikor nem terveznek nagyobb méretű vásárfiát beszerezni. A kényelem fontos, de a kerékpárt ilyen esetekben is sajnos egyre többen felejtik otthon. Ennek talán oka az is, hogy a város általános jellemzője a bizalmatlanság az embertársainkkal szemben, illetve az olyan biciklitárolók tömkelege, amik szerkezetileg alkalmatlanok tárcsafékes, vagy váltós kerékpárok tárolására. A Kossuth utcai kerékpártámaszok kiválóak, ezekhez hasonlóra nagy szükség lenne az újonnan elhelyezetteken felül is. A tanyavilág és a belváros közt ingázó kisbuszokra is talán lenne kereslet, például az időseket kiszolgálva. A parkolási problémák megoldását az egyének felfogásának, közlekedési szokásainak racionális megváltoztatásában látom, emellett a rész-megoldások is üdvözlendők.




Vértes Gábor (43)
– Annak idején örömmel értesültem a városközponti parkolóhelyek létesítéséről, hiszen megoldásért kiáltott a helyzet. Ma úgy gondolom, hogy a problémát részben sikerült megoldani. Néhány év alatt ugyanis jelentősen nőtt a városban a járművek száma, valamint az áthaladó és a célforgalom is. Biztos vagyok abban, hogy megfelelő tervezés előzte meg a parkolóprojekteket, de szerintem nem sikerült a teljes igényt lefedni. Világos, hogy ez sem napjainkban, sem a jövőben nem lesz lehetséges. Ilyen ütemű járműpark-gyarapodást követni egy klasszikus alföldi mezőváros nem képes. A fejlesztések pillanatnyi tűzoltásként viszont megfelelnek, a piac- és a vásártér mindenképp tehermentesült. Meggyőződésem szerint azonban hosszútávon Kiskunfélegyháza számára a többszintes mély és magas parkolóházak lennének a megfelelőbbek, hiszen nagyon fontos lenne minél több zöldfelület megtartása és létesítése a betonkockás beton-abroszok helyett. Ez gazdaságosabb lenne az alapterület és a parkolóhelyarány miatt. A jövőbeli tervekben szívesen látnék ilyen megoldásokat is az utcaszint elfoglalása helyett.

V. B.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!