Kultúra 2023. november 13. 17:00

Gondolatok édes-ékes anyanyelvünk ünnepe, a magyar nyelv napja alkalmából

Gondolatok édes-ékes anyanyelvünk ünnepe, a magyar nyelv napja alkalmából
"Nyelvében él a nemzet" – idézet bezárva. Írta Kőváry László 1842-ben /erről persze alig esik szó, mert akkor utána kéne nézni, hogy ki is volt ő, és mire mondta, s ezt nagyon ajánlom, mert megérdemli/, de aztán ehhez hasonlót papírra vetett Kisfaludy Károly, Arany János Egressy Gáborhoz címzett versében, és persze a legnagyobb magyarként ismert Széchenyi István sem maradhat ki az impozáns sorból.

Mielőtt rátérnék a mai napra – november 13. –, azért annyit bevezetésképpen, hogy az anyanyelvnek, mindenkiének! van világnapja: február 21. Angol, kínai, francia, arab, bantu meg mindenféle, túl a 3000 fajtán. S ez a szám nem elírás! Persze mélyen bent, az őserdők még egyelőre – hála az égnek – nem felfedezett részein saját tempójukban élő törzsek is beszélik a sajátjukat. Civilizáció mindent eltaposó lábát még a környékre se tette be, tehát béke van és nyugalom, és nem védik foggal-körömmel és nem ünneplik nyelvüket, mert nem kell. Természetes nekik, hogy van anyanyelvük, mint a levegő, a víz, az élet és az elmúlás.

Mi magyarok ápoljuk, védjük, ünnepeljük, aggódunk érte, temetjük, siratjuk kezdetektől fogva. Aztán főnix-madárként újra és újra feltámad halódónak tűnő poraiból. Hiába minden külső és belső támadás ellene. A nyelvvédők még felszisszentek minden új vagy annak tűnő kifejezésén, orvul támadó idegen hatást sejtve, s a nemzethalál-vízió mellett ott lapult a nyelv-halálvíziója.

Kard ki kard, toll ki toll, egy egybe vagy különírás, s pláne a "j" vagy "ly" mellett vagy ellen.

1844. november 13-án aztán – ez történelmi hosszt tekintve esetleg egy sanda pillantásnyi idő, csak emberéletileg számolva végtelen – Pozsonyban a II. törvénycikk kimondta, hogy a magyar hivatalosan is használható államnyelv.

2011 óta ünnepeljük ezt a tényt, nem kapkodtuk el.

Persze előtte is beszéltek, írtak, sírva vigadtak ezen az édes-bús nyelven, de addig szinte csak úgy magánügyileg. Viszont a törvénybe iktatás után már lehetett tanítani, szabályozni, írni-olvasni anyanyelvünkön hivatalosan is. S azóta is rendíthetetlenül, mellette, ellene, támadva, védve. De mindig szeretve.

Szabályosan vagy szabálytalanul.

Mindig magyarul, mindig emberül.

Salánki Anikó
            

Kövessen minket a Facebookon is!