Helyi hírek 2023. november 14. 12:10

Lakossági fórumot tartott Gyenes Attila

Képgaléria
Lakossági fórumot tartott Gyenes Attila
A 3-as választókörzetben megvalósult fejlesztések és a jövő évi tervek is szóba kerültek Gyenes Attila november 13-i lakossági fórumán, amelyen Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt a város jegyzője és Juhász László, a Városüzemeltetési Osztály vezetője is részt vett.

– A körzetben lévő közterületek karbantartása magas szintű, rend és tisztaság van az utcákon. Részben sikerült a Dózsa ABC mögötti hulladékgyűjtő problémáját is kezelni, annak ellenére, hogy mintegy 250 lakó és a környéken működő szolgáltatók is oda hordják a hulladékot – számolt be Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője. Hozzátette azt is, hogy a csapadékvíz-elvezetés is megoldott a körzetben, egyedül a Horváth Zoltán utcában van még probléma.

Folyamatosan zajlanak a padkatakarítási munkák, a levelek összeszippantása, a közvilágítás fejlesztése, a járdaépítések és az út-járda összeköttetések kialakítása, akadálymentesítése. A közterületen élő nagyméretű fák karbantartása is megoldott, ahol balesetveszélyesek, ott visszavágják az ágakat.

Az egyik legnagyobb kihívás a vasútpálya részleges felújítása volt, a MÉH-telep elköltöztetésével pedig rendeződött az ottani helyzet is. Nagyon örülünk a szolgáltatásbővülésnek, a Lidl-nél elhelyezett postapontnak és a Mezősi Károly utcai csomagboxoknak. A Dózsa-szobor áthelyezésével egy mini közparkot sikerült kialakítani – hangsúlyozta a képviselő.

Megtudtuk, hogy a szociális háló bővítése is kiemelt fontosságú a körzetben, ideértve a szépkorúak köszöntését és a 65 év felettiek számára elérhető Gondosóra-programot. Az ingyenes jóléti szolgáltatás célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A körzetet érintő jövő évi tervekről már Csányi József polgármester számolt be. Elmondta, hogy a Zöld város programban több lépcsőben valósulnak meg fejlesztések, megújul például a Körpatika és a Dózsa György utca közötti járda- és zöldfelületszakasz.

– Minden körzetben az egyik legkritikusabb kérdés az utak és a járdák állapota. Köztudott, hogy a Dózsa György utca rossz állapotban van, de ez a város egyik legszélesebb utcája, így felújítása egy jelentős összegű beruházás lenne. Ennek ellenére a megvalósítás tervben van. Várhatóan jövő tavasszal elkezdődik a Horváth Zoltán utca 2-4-6. előtti út teljeskörű felújítása, a parkolók, a járdák, a szegélyek és az útburkolat cseréje – emelte ki.

A várost érintő fejlesztések kapcsán arról is beszélt a polgármester, hogy idén a Móravárosban új bölcsődét adtak át, és felújították a Felsőtemető útjának egy szakaszát.

– A Felsőtemető ravatalozójának felújítási tervei is elkészültek, jelenleg az engedélyekre várunk. Várhatóan jövőre valósulhat meg önkormányzati forrásból a Csanyi út, Szentesi út és az elkerülő közötti járda és kerékpárút. Jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárás a Vasas-pálya rehabilitációja kapcsán, így ennek felújítása is elkezdődhet a jövő évben – tette hozzá.

A körzetben élő lakosok kérdéseire válaszolva dr. Faragó Zsolt jegyző ismertette a városi közétkeztetés működését, valamint a Zöld város projekt folytatásának néhány részletét is megosztotta a jelenlevőkkel.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!