Helyi hírek 2023. november 14. 17:30

A babamasszázs játék és gondoskodás egyben

A babamasszázs játék és gondoskodás egyben
Gyakorlati bemutatóval egybekötött előadáson ismertette a hasfájás ellen alkalmazható babamasszázs részleteit Kliszekné Ódor Eszter védőnő, nemzetközi csecsemőmasszázs-oktató november 14-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A városi könyvtár kéthetente megrendezett baba-mama programján, a Betűbölcsin ezúttal Kliszekné Ódor Eszter védőnő tartott előadást. A szakembertől megtudtuk, hogy a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által képviselt babamasszázs kidolgozása, Vimala McClure nevéhez fűződik, aki 21 évesen Észak-Indiában, egy kis árvaházban dolgozott, ahol az anyagi szegénység ellenére megtapasztalhatta az érzelmek és értékek gazdagságát.



– A nagyobb lányok kisebb társaikat masszírozva lelki békét és harmóniát teremtettek önmaguk és egymás számára. Később, maláriában megbetegedve, Vimala McClure maga is megtapasztalhatta a masszázs gyógyító hatását. Élményei és saját gyermekei masszírozása során szerzett tapasztalatai alapján alkotta meg babamasszázs módszerét, az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeinek ötvözetét. A módszer eleinte az USA-ban terjedt el, mára már a világ 48 tagországában alkalmazzák és tanítják. A csoportosan 5, egyénileg 3 alkalomból álló tanfolyamon a családok megismerkedhetnek a babamasszázs történetével, előkészítésével, hatásaival és a masszázsfogásokkal – mondta el.



Előadásából azt is megtudtuk, hogy a babamasszázs olyan kommunikációs forma, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni. A babákra és szülőkre gyakorolt jótékony hatásai felbecsülhetetlen értékűek. Rendszeres végzése például elősegíti a baba testi fejlődését, serkenti a létfontosságú szervek működését, az emésztést, a keringést és a légzést is. Segít a relaxációban és az érzelmi kötődés kialakulásában, ugyanakkor erősíti a szülők önbizalmát is. Negatív hatása nincs, hiszen olyan természetes dolog, mint a levegő és a víz.

– A masszázs segíti az immunrendszer működését, az érzékszervek és az izomrendszer fejlődését. A mozgáskoordinációs gyakorlatokkal a két agyfélteke összehangolását is támogatjuk, így a mozgásfejlődésre is jó hatással van. Emellett lehetőséget ad a szülőknek arra, hogy közelebbről megismerjék kisbabájuk testbeszédét. A masszázs játék és gondoskodás is egyben, ennek köszönhetően a szülők egyre inkább úgy érezhetik, hogy alkalmasak a szerepükre. Azáltal, hogy a szülő külön szentel időt a masszázsra, azt közvetíti a gyermekének, hogy szereti őt, és csak vele szeretne foglalkozni. A legtöbb baba ezt az üzenetet meg is érti – fogalmazott a védőnő.



Hozzátette azt is, hogy a masszázs a sírásos órák számát és idejét is csökkentheti, sőt, az alvásra is jó hatással van. A biztonságos kötődés kialakításában is fontos szerepe lehet, és ezáltal a szülők életére is jó hatással van. A masszázst érdemes babaolajjal végezni és napi rendszerességgel ismételni. A masszírozáshoz nyugodt időszakot válasszunk, amikor nem éhes, nem álmos a baba.  

Az előadást követően Kliszekné Ódor Eszter a hasfájás esetén alkalmazható masszázs néhány lépését is bemutatta egy játékbabán, majd mondókával színesített mozgáskoordinációs gyakorlatokat is ismertetett a jelenlévő babák, kisgyermekek és anyukák nagy örömére.

G. E.
             

Kövessen minket a Facebookon is!