Helyi hírek 2023. november 16. 18:00

Bűnmegelőzésről a nyugdíjasoknak

Képgaléria
Bűnmegelőzésről a nyugdíjasoknak
Bűnmegelőzési előadást tartottak november 15-én a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban. Az eseményt a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete szervezte, ahol Nemcsok Alexandra rendőrhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója beszélt olyan bűntípusokról, amelyekkel az idősebb korosztály is találkozhat. Például az unokázós csalásokról, a házakba trükkösen bejutó tolvajok módszereiről, az internethasználat veszélyeiről, valamint az adathalász telefonhívások kiszűréséről.

Alexandra elmondta: a bűnözők az időskorúakat célzó unokázós csalásoknál felhívják áldozataikat, és rokonaiknak kiadva magukat próbálják kijátszani őket. A történetek általában balesetről szólnak, ahol azonnali pénzre van szükségük. Az álrokonok – hogy a személyes találkozást elkerüljék – más személyt, általában futárt küldenek a pénzért. Az időseket arra is ösztönzik, hogy ismert pénzküldő hálózatokon keresztül utaljanak, esetenként külföldi bankszámlára. Az adatokkal való visszaéléstől sem riadnak vissza, például a bankkártya adatainak kéretlen megadásával, ami súlyos károkat okozhat az áldozatnak.

Ha valaki ilyen hívást kap, semmilyen személyes adatot ne adjon meg! Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, például mikor találkoztak utoljára, mit főzött neki legutóbb. Tegye le a telefont, és győződjön meg arról, hogy a szóban forgó rokonnak nem esett bántódása. Ne adjon és utaljon senkinek pénzt! – hangsúlyozta a rendőrhadnagy hozzátéve: ha bűncselekmény gyanúja merül fel, hívják azonnal a 112-es segélyhívószámot!

A következő téma a trükkösen besurranó tolvajokról szólt. Ezek az emberek általában álruhát viselnek, meg akarják győzni jóhiszemű áldozataikat arról, hogy ők valamilyen központi szervtől, vagy közüzemi vállalattól jöttek és mindenképpen be akarnak jutni az idősek otthonaiba. A csalók általában többen dolgoznak, ameddig az egyik szóval tartja a sértettet, addig a másik gyorsan besurran, felkutatja a lehetséges pénz, illetve értéktárgyak lelőhelyeit. A szakember határozottan azt tanácsolja, hogy idegeneket ne engedjenek be magukhoz! Ha pedig már megtörtént a baj, hívják a 112-es segélyhívószámot, ahol próbálják meg minél részletesebben leírni az elkövető kinézetét, az esetleges jármű jellemzőit, de a rendszám bemondása is sokat segíthet a nyomra vezetésben. A bűneset után ne rakjanak rendet, mert így a nyomokat eltüntethetik.

A harmadik fontos téma az internetes, vagy telefonos adathalászokról szólt. Napjainkban az online csalások nagyon elterjedtek, ilyenkor az elkövetők bankkártya és személyes adatokat kérnek, majd azokkal visszaélnek. A Facebookon történő vásárlások és eladások is tartogathatnak veszélyeket. A szakember azt javasolja, lehetőség szerint ellenőrizzük az eladó, vagy vevő profilját. Amennyiben gyanúsan kevés ismerőssel, vagy kép nélküli fiókkal rendelkezik, óvatosan járjunk el az adásvételnél. Semmiképpen se fizessünk előre, ha lehetőségünk van rá, inkább személyes átvétellel kérjük a terméket.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
                      

Kövessen minket a Facebookon is!