Sport 2023. november 17. 10:00

Utánpótlás-nevelés a Kiskunfélegyháza Astránál

Utánpótlás-nevelés a Kiskunfélegyháza Astránál
Az Astra egy, az államtól és minden egyéb szervezettől független sportegyesület, amely nemcsak résztvevője a női labdarúgás különböző bajnokságainak, hanem meghatározó csapata is. Székhelye Budapesten van, jelenleg üllői központtal. Utánpótláscsapatai U7-től U19-ig nyújtanak lehetőséget a labdarúgás elsajátításra a legmagasabb szinten, lehetővé téve a felnőtt NB I-es csapatuk utánpótlását. A Kiskunfélegyháza Astra HFC egyesületbe már 5 éves kortól várják a fiúk és lányok jelentkezését. A részletekről, a félegyházi utánpótlás helyzetéről beszélgettünk Abonyi Péter és Szűcs Ferenc edzőkkel.



– Alapvetően imádnak mozogni a gyerekek. Ha megfelelő hangnemben közelítünk feléjük és a feladatok is olyanok, amelyekkel felkeltjük az érdeklődésüket, akkor nincs probléma – mondta Abonyi Péter, aki a futballba már egészen kicsi gyermekként szeretett bele. Édesapja, a kiskunfélegyházi Vasutas SK elnöke nagyon hamar megismertette vele a sportágat: 10 éves korától játszik, 16 évesen már felnőtt csapatban, és 18 évesen igazolt a Vasutasba, ahol a megye III. bajnoki cím után megye II-ben mutathatta meg tehetségét. Hozzátette: úgy véli, egyre népszerűbb a futball városunkban is, amit a növekvő létszám is igazol.



Szűcs Ferenc körülbelül 12 évesen került komolyabban kapcsolatba a focival, először egy kiskunmajsai futball klubhoz került, az évek igazolták döntésének helyességét, hiszen jelenleg is aktív játékos.  Edzői tevékenységét egy éve végzi az Astránál.



Mindkét tréner elmondta, hogy utánpótlás-nevelés esetén, főleg U7-es korosztálynál teljen mások az edzések, másképpen tudják motiválni a gyermekeket. Ebben az esetben is elsődleges cél a mozgás, a sport megszerettetése. Egyértelműen figyelembe kell venniük életkori és biológiai korosztályos sajátosságokat. Tudniuk kell, hogy milyen feladatok kötik le őket. Jellemzően szituációs, szimbólumjátékokat játszanak, de több esetben is kapnak segítséget az érdeklődés felkeltésében.



Legutóbb például egy európai kampány részeként az UEFA Playmakers a Disneyvel közösen egy innovatív foglalkozási formát indított, amelynek célja volt, hogy az 5-8 éves lányokat mozgásra inspirálja. Városunkban a Százszorszép Óvodában tartottak foglalkozásokat a programban, ahol a Jégvarázs és a Hihetetlen család című mesék történetét vették alapul és mozgásos feladatokat ültettek a mese történetére.



Hangsúlyozták, hogy a foci nagyon sok mindenre megtanítja a gyerekeket. Kitartásra, alázatra, csapatjátékra, toleranciára nevel. Fejleszti a koordinációs képességeket, a labdaérzéket, a térlátást, a figyelmet, az állóképességet. Jellemzően az első pillanatban látják egy újonnan érkezőnél, hogy milyen tehetsége van a sportághoz. Ez viszont csak a siker egy kisebb része. Ehhez kell a szorgalom, a plusz gyakorlások, a megfelelő, támogató szülői háttér és még akkor is 1000 főből egy lesz kiválóság.



Abonyi Péter elmondta, hogy edzői tevékenysége alatt volt egy U19-es csapat, akikkel országos bajnokságon második helyezést értek el. U17-es futsal csapatával pedig országos harmadik helyezésig jutottak. A Móra Ferenc Gimnázium leány csapatával – amelynek a gerincét astrás lányok adták – négyszer jutottak országos döntőbe. Kiemelkedő egyéniségei voltak: Czinege Eszter, Siber Szófia és Siber Glória, Papp Tamara.  



Szűcs Ferenc büszkeségei Juhász Lili, Takó Tamara és Baksa Nóri, akik kiemelkedő tehetségük mellett igazi kemény lányok. Fiúkkal edzenek, rendkívüli állóképességük van és remek cseleket is bemutatnak.



Az Astra 5 éves kortól várja a focizni vágyó fiatalokat, a szezon során Bozsik-fesztiválokon és utánpótlás-bajnokságokon mérettetik meg magukat az utánpótláscsapatok. További információ kérhető a Kiskunfélegyháza Astra Facebook-oldalán, vagy keressék az edzőket a következő számokon:

Abonyi Péter: 70/339-1853,
Vízhányó Albin: 30/958-4129,
Szűcs Ferenc: 30/304-8122.

Z. A.
             

Kövessen minket a Facebookon is!