Helyi hírek 2023. november 17. 12:00

119 év után Félegyháza fia hazatért…

Képgaléria
119 év után Félegyháza fia hazatért…
Kiállítás nyílt november 16-án, csütörtökön a tiszadadai Holló László Emlékház és Galéria Holló László-gyűjteményéből a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, külön kiemelte Kovács Gézát, Tiszadada Község Önkormányzatának képviselőjét, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármestereket, Laczkóné dr. Szabó Klárát, városunk díszpolgárát, az intézmények képviselőit, a Holló László Képzőművész Kör tagjait, a könyvtár nyugalmazott igazgatóját, Kállainé Vereb Máriát és minden művészetkedvelő megjelentet.

A kiállítást, Rosta Ferenc alpolgármester megnyitó beszédének kezdetén jelentős művészettörténeti eseménynek nevezte.

– Sokszor és több helyen elhangzott már, hogy Kiskunfélegyháza eddigi legjelentősebb festőművészét, a Kossuth-, Munkácsy-, Szinyei-díjas Holló Lászlót 3 település is magáénak vallja. Városunk mellett Debrecenben töltötte élete nagyobb részét, de kétségtelen, hogy a legszabadabb, legfelhőtlenebb alkotói nyarakat Tiszadadán töltötte. A lomhán kanyargó folyó parti homokjában a forró nyári napokon sok nagyszerű festmény, grafika, vázlat született, amelyek jó részét nem láthatták a szülőhely érdeklődői, bár az ottani gyűjteményt dr. Ujváry Zoltán professzor gondoskodása és adományozása tovább bővítette. Ennek az anyagnak a megtekintése nem volt egyszerű feladat azok számára sem, akik arra jártak, lévén nem volt megfelelő helyiség a képek méltó elhelyezésére. A tiszadadai önkormányzatnak és polgármesterüknek hála, azonban már elkészült egy minden igényt kielégítő, a Holló László gyűjteménynek helyet adó épület, amely méltó keretet ad majd jövő év márciusától a remekműveknek. S amiért történelminek nevezem eme kiállítást, nos azért, mert a tiszadadai gyűjtemény még így sohasem szerepelt Félegyházán. Városunk polgárai nem láthatták, legfeljebb a könyvekből tudhatta meg az, aki kutatta a Hollói életművet. Most viszont ez egy olyan rendkívüli alkalom, hogy a városi könyvtár kiállítótermében néhány hétig látható lesz a tiszadadai Holló gyűjtemény, amely azonban a végleges helyükre kerülése után már nem lesz mozgatható. Ezt a kiállítást – s ez az igazsághoz tartozik – a jövő évre Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulójára terveztük – de csak most nyílt lehetőségünk e bemutató megrendezésére. Mindezért a lehetőségért köszönet illeti Mizser Zsoltot, Tiszadada polgármesterét, a település önkormányzatát, Kovács Géza képviselő urat, költőt és népművelőt, valamint a Holló László nevét viselő általános iskolát, akik kölcsönadták Laci bácsi náluk lévő képeit. Köszönjük. Kedves jelenlévők! Félegyházi polgárok! Ez a 18 festmény és a grafikák így együtt először és nagy valószínűséggel utoljára láthatók városunkban. Tisztelettel kérem Holló László szülővárosának lakóit, vigyék el a tárlat hírét, hogy minél többen tekinthessék meg ezt a gyűjteményt. Higgyék el, Laci bácsi nagyon boldog lenne – fogalmazott Rosta Ferenc.

Az esemény folytatásában Kovács Géza közművelődés szervező, Tiszadada Község Önkormányzatának képviselője szólt a megjelentekhez:

– Holló Laci bácsi ma hazatért Kiskunfélegyházára, kinyitotta rajzmappájának képzeletbeli szárnyait és megmutatja önöknek, itthon azokat a képeket, azokat az emlékeket, amelyeket a mintegy 4 évtizedig tartó tiszadadai kirándulása alatt szenvedélyes szerelemmel készített. (…) Ha Holló László, az Alföld festője, a paraszti világ megjelenítője nem szerette volna olyan szenvedélyesen, olyan lelkesedéssel, olyan alázattal és olyan hihetetlen odaadással az egyszerű, kétkezi munkából élő hajnaltól sötétedésig szántó, kapáló, arató, legeltető munkából és hitből a Tisza partján élő parasztjait, a mindennapok nehéz megélhetésének Krisztusban vetett hittel élő mezítlábas teremtőit, akkor ma nem lennénk itt és nem lennének itt a róluk készült alkotások, az őket megörökítő emlékek sem. (…) Félegyháza szülötte, Holló László már az ötvenedik évét taposva is képes volt arra, hogy élménnyé tegye a néző számára a Tisza menti kis faluban élő nehéz valóságot. Holló László 17 éves korában került el Félegyházáról és ma 119 évvel, a félegyházi eltávozást követően Holló hazatért, hogy megmutassa mindenkinek megörökített úti élményeit, megossza mindnyájunkkal 119 éve történt útra kelése óta először a tiszadadai emlékeket.

Tisztelt műértő közönség! Ahogy az érdeklődési kör bármely formája közösséget teremt, úgy teremt kapcsolatot Holló László 1914 óta Debrecennel, 1927 óta Tiszadadával is. És valljuk be őszintén Félegyháza és Dada között Laci bácsi munkássága révén olyan művészeti, olyan kulturális és nyugodtan mondhatjuk olyan baráti kapcsolat alakult ki, amely valóban kétoldalú, valóban élő és valóban értékes. Ma, amikor Tiszadada község Holló László festőművész által újra Kiskunfélegyháza vendégszeretetét élvezi, ebben a barátságos, virágzó kulturális életű kunsági városban –, ahol nem először vagyunk vendégek és reméljük nem is utoljára – jólesik tudni, látni és érezni, hogy nemcsak száz kilométerekre lakó ismerősök, nemcsak munkakapcsolatban álló kollégák, hanem Félegyháza szülötte és Dada Laci bácsija által barátok is vagyunk. (…)

Félegyháza fia, a Kossuth-, Munkácsy-, Szinyei-díjas festőművész, Holló László születésének 136. évfordulóján, Félegyházáról történő útra kelése után 119 évvel, harmincnégy kiváló alkotással ma hazatért, hogy kinyissa négy évtized dadai emlékeinek albumát. Isten hozott újra itthon, Laci bácsi! – fogalmazott Kovács Géza.

A beszédek után Tiszadada Község Önkormányzata nevében egy ajándékot nyújtottak át Abonyi Szilvia igazgatónak: Boncsér Árpád tiszadadai szobrászművész Holló László domborművét.

Az eseményen közreműködtek a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Kurai-Kis Szilvia csellón és Hegyesi Judit hegedűn, valamint növendékeik.

A tárlat január 12-éig látogatható.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton    
             

Kövessen minket a Facebookon is!