Helyi hírek 2023. november 18. 10:00

A NAV nevével visszaélő, káros csatolmányt tartalmazó e-mailek terjednek

A NAV nevével visszaélő, káros csatolmányt tartalmazó e-mailek terjednek
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevével visszaélő, káros csatolmányt tartalmazó e-mailek terjedésére hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A káros levél megtévesztően hasonlít egy valódi ügyfélkapus értesítési üzenetre, és a levél feladója is valódinak tűnik ([email protected]), a levél fejlécadataiból azonban kiderül, hogy valójában nem a NISZ Zrt. által üzemeltetett tarhely.gov.hu szolgáltatástól érkezik.

Felhívták a figyelmet arra: a NISZ Zrt. által üzemeltetett tarhely.gov.hu szolgáltatástól érkező hivatalos értesítések például az "új dokumentum érkezett a tárhelyére" soha nem tartalmaznak mellékletet, hiszen egy ilyen dokumentum kizárólag az ügyfélkapus hitelesítési folyamat után érhető el. Tehát ha egy ilyen értesítés csatolmányt tartalmaz, biztosan csaló üzenet. A NAV nevével visszaélő levél.zip tömörített állományt tartalmaz.

A kibervédelmi intézet elemzése alapján a csatolmány információgyűjtésre készült káros, trójai programot tartalmaz, ezért azt javasolják, senki ne nyissa meg a levél mellékleteit.

A felhasználók mindig az ügyfélkapu hivatalos weboldalán (https://ugyfelkapu.gov.hu) jelentkezzenek be dokumentumaik megtekintéséhez – ajánlja a kibervédelmi intézet.
                

Kövessen minket a Facebookon is!