Kitekintő 2014. december 10. 17:45 Forrás: szabadfold.hu

Csodapárna? Nevezzünk inkább átverésnek!

Csodapárna? Nevezzünk inkább átverésnek!
A bugaci Székely Ferenc több fórumon kereste már igazát, de nem járt sikerrel. Mágneses csodapárnával verték át: 80 ezerért kínálták, végül 277 ezer forint végösszegű kölcsönszerződést írattak vele alá.






A bugaci Székely Ferenc több fórumon kereste már igazát, de nem járt sikerrel. Mágneses csodapárnával verték át: 80 ezerért kínálták, végül 277 ezer forint végösszegű kölcsönszerződést írattak vele alá. Székely Ferenc lakásában tavaly ősszel megcsörrent a telefon.

A Carbon Life Technologies cégnevében hívta fel egy radiológus. Október 30-án termékbemutatót tartanak Bugacon, ahová szeretettel várják, minderről postai úton is értesíteni fogják. A 84 éves bácsi elment a programra. Egy fiatalember mágneses párnát mutogatott, amiről azt állította, hogy gyógyító erejű és mindenféle fájdalmat enyhít. Alig ért véget az előadás, a céget képviselő egészség-tanácsadó máris odalépett az idős bácsihoz, és visszautasíthatatlan ajánlatot tett: a 150 ezer forintos csodapárnát 80 ezerért adja. Még aznap kiszállították a terméket, melyet a többször műtött, beteg ember az átvételi elismervény ellenében megkapott. Abban maradtak, hogy a 80 ezer forintot sárga csekkeken részletekben fizeti ki.

November 15-én vitte is a postás a küldeményt, csakhogy abban az OTP Bank Nyrt. szerződése lapult. A csaliként szolgáló 80 ezer forintnak nyoma sincs az „áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsön” adatai között; vételárként 150 ezer forint van feltüntetve, melynek havi törlesztő részlete 5784 forintra rúg, s a futamidő végére összesen 277.632 forintot kóstál. A szerződés tárgya rovatban nincs ott a Carbon Life Technologies neve, helyette a Health For Lift Program Kft. szolgáltat „egyéb terméket”. Tehát a pecsétes papír, illetve az abban foglaltak köszönő viszonyban sincsenek a bugaci termékbemutatón ígértekkel.

Ott Székely Ferenc megbízott a fiatalúrban, aki azt is megmutatta, hol kell aláírnia a kettéhajtott dokumentumot, amelyről így nem derült ki – és szóban sem hangzott el – hogy valójában egy kölcsönszerződés. A tanúk ismeretlenek, a nevük utólag került oda. Székely Ferenc ilyen feltételekkel nem tartott igényt a mágneses párnára. Telefonon kereste a szervezőket, de valamennyiük készüléke azt válaszolta, hogy „a hívott fél nem kapcsolható”.

November 21-én visszaküldte a terméket a cég budapesti címére. Erre azt a választ kapta, hogy 8 napon belül kellett volna írásban elállnia a vásárlástól. „Természetesen” ezt a lehetőséget nem közölték vele, viszont az OTP-szerződést jóval 8 napon túl kapta meg. Székely Ferenc úgy véli, ha nincs a tulajdonában a termék, miért fizessen érte akár egy fillért is? A bank azonban másként gondolja: követeli az áruvásárlásra nyújtott, 2017. november 28-án lejáró gyorskölcsönt, ezért sorra küldi a felszólításokat. Napokon át próbálta elérni a Szabad Föld szerkesztősége a Carbon Life Technologies Kft-t, illetve a termékbemutató megnevezett szereplőit – eredménytelenül.

Az interneten tájékozódva rábukkantak egy csodapárnákat és matracokat elemző leírásra, melynek az a végkicsengése, hogy ezek az eszközök hatástalanok és kreálmányok. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapjáról letölthető az a határozat, melyben – egyebek mellett – az említett cég pulzáló mágnesterápiás termékcsaládjának orvostechnikai eszközként való forgalmazását és reklámozását felfüggesztik. A bugaci esetre vonatkoztatva más forrásokból megtudtuk, hogy amennyiben háznál történik a portéka átadása, az nem minősül árubemutatónak és a helyi jegyzőnek sem kell bejelenteni.

Az ilyen jellegű árverésekre jellemző a kölcsönszerződés beiktatása, csak az a kérdés, hogyan lehet például egy 84 éves beteg ember potenciális adósa a banknak? Mit tehet Székely Ferenc? Rendőrségi feljelentéssel élhet a fogyasztó megtévesztésének gyanúja miatt – vagy pert indíthat. Az áruvásárlási gyorskölcsön tekintetében pedig érdemes a pénzügyi szervezetek felügyeletéhez fordulnia.

 

Kövessen minket a Facebookon is!