Helyi hírek 2023. december 2. 08:00

Tisztelet a lélek szentélyének

Képgaléria
Tisztelet a lélek szentélyének
Ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen. Legyen bármennyire közhelyes, nekem ez az életbölcsesség jutott eszembe Kerepesi Kati történetét hallgatva.

Kati feleség és édesanya, apuka örök hercegnője, bikinifitnesz-versenyző és felkészítő tréner. Versenyeken a végzet asszonyaként tűsarkúban pózol a színpadon, hétköznapokon farmeros anyuka, aki ceruzáért és hegyezőért szalad. Olykor elesett és bátorításra szorul, máskor határozott és megingathatatlan. Van, hogy emberfeletti teljesítményt csikar ki magából, vagy erre sarkall másokat, és van, hogy úgy érzi: nyomban vége a világnak. Nem ritka, hogy a hajnal az edzőteremben találja, az este pedig a konyhában, ahol elkészíti és grammra pontosan kiporciózza a másnapi adagokat hét étkezéséhez. Szigorú rend szerint él. Vannak időszakok, amikor percre pontosan meghatározott időbeosztás határozza meg mikor étkezik, mikor alszik. Kerepesi Katalin egy ízig-vérig nő, Félegyházáról.

Hogy lesz egy anyukából fitneszmodell?

– Nem mondanám, hogy egyenes út vezetett idáig, ámbár, ha jól belegondolok, már gyerekkoromban is elvarázsoltak a flitterek és színes női körmök. Édesapám négy hercegnője közül én vagyok az elsőszülött. Mellette kivételesnek és gyönyörűnek éreztük magunkat, azt hiszem, innen az önbizalom és a stabilitás az életemben. Már gyerekszemmel is roppant izgalmas fazon volt: sztriptízbárt, játéktermeket, kaszinókat üzemeltetett megyeszerte. Én pedig – mint afféle szabadelvű gyerek – még le sem érettségiztem a Kossuth szakközép reklám és marketingszakán, már apukám mellett dolgoztam. Miután egy tollvonással betiltották a pénznyerő automatákat, egy biztosítónál helyezkedtem el. Nem sokkal később utolért a szerelem, és minden úgy alakult, mint a mesében: 2015-ben férjhez mentem, a kétnapos lakodalom után nászút következett Kubába, ahol várandós lettem. A terhességem alatt kezdtem el tudatosabban étkezni, amit a szoptatás időszakában nem tudtam tartani, mert a sok zöldségtől folyton fájt a kicsi hasa. A kilenc hónapos szoptatási idő alatt 28 kilót szaladt fel.

Amikor fájni kezdett a derekam, a terhesség és a hízás következményének gondoltuk, így – erősítendő a gerincemet – lementem a helyi edzőterembe. A Center Gym tulajdonosa, Tyukász Attila és párja, Vivien – aki életmód-tanácsadó – terelgettek az utamon. Segítségükkel a derékfájdalmam megszűnt, miközben elkezdtem formálódni, izmosodni. Tetszett az átalakulásom, egyre jobban éreztem magam a bőrömben. Közben megismertem néhány bombasztikus fitneszmodell anyukát, városunk büszkeségeit, közöttük például Simon Hajnit, és a példájukból erőt merítve úgy döntöttem, hogy én is szeretném megtapasztalni egy verseny hangulatát. 2019-ben neveztem be először, és imádtam a színpadon lenni! Életem első versenyéről bronzéremmel jöttem haza. Ettől kezdve nem volt megállás… Azóta 18-szor álltam dobogón. Bár első soha nem voltam, minden alkalommal dobogós lettem. Idén pedig Isztambulban, nemzetközi mezőnyben is bizonyíthattam: világbajnoki ötödik helyezést szereztem.

Kati elvégezte a műkörmös képzést, de – ahogy ő fogalmaz – vendégei más hivatást választottak neki. Három éve tette le a testépítő sportoktató vizsgát, azóta edzőként, testi-lelki támogatóként áll azok mellett, akik az ő védőernyője alatt szeretnének fejlődni. Ő is folyamatosan tanul, hogy megfeleljen ennek a bizalomnak: megszerezte az életmód-tanácsadói képesítést, tovább képezte magát a táplálékkiegészítők világában. Eközben versenyzőként is számos alkalommal bizonyított edzője, Lekli László támogatásával, a Lekli Fitnesz SE színeiben.

Még mielőtt bárkiben felmerülne, hogy mindez afféle unatkozó háziasszonyhóbort, egy kis ízelítő Kati szélsőséges életéből versenyszezonban: három és fél óránként makrókra, szénhidrátra, kalóriára kiszámolt, meghatározott ételek elfogyasztása, heti hat súlyzós edzés. Mindez egy édesanya és feleség napi teendőivel és az edzői munkával összeegyeztetve.

– Boldoggá tesz ahová eljutottam, amit elértem, az út, amit megjártam, és a sok fantasztikus ember, akit megismertem. Mindezeknek köszönhetem, hogy ma már minden nap úgy kelek fel, hogy imádom, amit csinálok – mondja Kati a maga vehemens lendületével, de keserédes barna szemeiből egy fegyelmezetlen könnycsepp végiggördül az arcán.

– A sors fintora, hogy a derékfájdalomnak köszönhetem a fitneszkarrieremet, most pedig emiatt kell behúzni a féket. Porckorongsérvem van. Mint kiderült, már a kezdet kezdetén ez állt a derékfájásom hátterében, de az edzések nyomán megerősödött izomzatnak és az életmódváltásnak köszönhetően egy ideig nem jelentkeztek a panaszok. Most azonban a gyógyulásra kell összpontosítanom, és egy időre fel kell adnom a versenyzéssel járó életformát. Volt depresszió, útkeresés, de úgy döntöttem, hogy az edzői feladatokra fókuszálok és megkeresem az online világban azt a megjelenési formát, amit leginkább önazonosnak érzek. A személyi edzés helyett egyelőre a csoportos edzéseket részesítem előnyben. Úgy érzem, hogy sokat tudok adni azoknak, akik egy egészségesebb életmódhoz vezető napi rutin kialakításában szorulnak segítségre. Egyfajta misszióm a fiatalok pozitív testképének támogatása, a káros étkezési szokásokkal, elhízással kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Elkezdtem megszervezni Félegyházán egy olyan közösséget, ahol ingyenesen segítséget kaphatnak azok a gyerekek és fiatalok, akiket túlsúlyuk miatt csúfolnak, kiközösítenek kortársaik. Szeretném, ha minél több fiatal felismerné, hogy a testünk a lelkünk szentélye. Tiszteletet, figyelmet érdemel és azt, hogy a legjobbat adjuk neki.


Tóth Timea
                 

Kövessen minket a Facebookon is!