Helyi hírek 2023. december 2. 10:00

Fák a jövőnek – avagy egy fakivágás utóélete

Fák a jövőnek – avagy egy fakivágás utóélete
A Magyar Villamos Művek a nyár folyamán elektromos hálózatfejlesztést végzett Kiskunfélegyháza külterületén. A munkák során elkerülhetetlenné vált egy akácos facsoport kivágása, mivel felettük légvezetéket építettek, amit nem lehetett máshol elhelyezni. A kivitelező cég fakivágási kérelmet nyújtott be, és a munkákra pótlási kötelezettséggel engedélyt kapott. Mivel az ültetésre a helyszínen nem ált rendelkezésre hely, ezért arra a város belterületén, több helyszínen került sor.  

A cég a polgármesteri hivatallal és a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft.-vel együttműködve november elején kezdte meg a több mint kétszáz darab előnevelt, koros fa telepítését a városban. Amint azt Nagy Ágnes főkertésztől megtudtuk, ezúttal nem volt könnyű a facsemeték beszerzése, mivel a környező faiskolákban az utóbbi években jelentkező fokozott igények kielégítése miatt jelentősen megfogyatkozott a készlet. Végül egy kisebb kecskeméti és egy nagy dunántúli faiskolából sikerült beszerezni a megfelelő fákat, és meg is érkeztek november közepén. Azóta folyamatosan ültetik azokat a városfenntartó cég szakemberei.



Nagy Ágnes beszámolt arról is, hogy miután az év elején, a Móravárosi lakótelepen folytak faápolási és fakivágási munkák, oda mintegy hetven fa kerül. Ültetésük folyamatban van. A Felsőtemető központi részeire pedig csaknem hatvan darab fát telepítettek el a közelmúltban. A Bankfaluban épülő új ABC melletti leendő közparkba 35-40 darab fa telepítését tervezik, de került a fa a Borsihalmi ifjúsági tábor udvarára, az óvodák területér, és a Petőfi-lakótelepre is.

– A telepítésre szánt fafajok összeállítása mindig izgalmas kérdés, hiszen fát az ember a jövőnek telepít. A tapasztalható klímaváltozás sok bizonytalansági tényezőt rejt, amit átgondolt fajtaválasztással és gondos telepítéssel lehet csökkenteni. Idén többféle kőris, különböző hársak, galagonyák és díszalmák mellett déli ostorfa, mezei juhar, lepényfa, lándzsás levelű éger, perzsafa, csörgőfa, barkóca berkenye és papíreperfa telepítésére került sor Félegyháza zöldfelületein, az ültető gödrökbe pedig termőföld, szerves trágya, a víz megtartását segítő riolittufa-őrlemény, valamint a talajszerkezetet és a tápanyagtartalmat javító alginit is került az ültetés során. A munkák várhatóan az év végéig befejeződnek. Ezzel lezárul egy fakivágás aktája és megkezdődik mintegy kétszáz darab facsemete új élete Félegyházán – a jövő generációiért – mondta el a főkertész.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!