Program 2023. december 1. 08:00

Kultúrsarok – Luca-napi mulatság

Kultúrsarok – Luca-napi mulatság
Játékos hagyományőrzéssel és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat december 8-án, pénteken a Móra Ferenc Művelődési Központban, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Luca-napi mulatságot.

Borítókép: archív

A tél beköszöntével egyre rövidülnek a nappalok, miközben a növekvő sötétség egyre rejtelmesebb ködbe burkolja mindennapi életünket. Ezzel az érzéssel nemcsak mi, hanem elődeink is találkoztak, akik babonásabb világnézetük miatt különböző hagyományokkal próbálták ellensúlyozni a sötét hónapok bizonytalanságát. Így alakultak ki a Luca-napi szokások is a maguk jövendőmondó és boszorkánykergető gyakorlataival. Ezeket a néphagyományokat szeretné játékos módon bemutatni és átadni a gyermekeknek a művelődési központ Luca-napi mulatsága, amely a kikapcsolódás mellett értékeink ápolására is nagy hangsúlyt fektet.

A rendezvény 16-tól 18 óráig tart, ahol a családok különböző foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a Luca-nap különleges szokásaival. A látogatók kipróbálhatják a Luca-napi búzaültetést, amivel a hagyomány szerint megjósolható a jövő évi szerencse és a termés bősége. A kertészkedés mellett a kislányok számára izgalmas programnak ígérkezik a Luca-gombóc főzése is. A hagyományt követve minden lány felír egy fiúnevet egy cetlire, majd elrejti azt valamelyik gombócban. A későbbiekben mindegyikőjük számára jutni fog egy gombóc, benne pedig megtalálják jövendőbelijük nevét. Az alkotni vágyó gyerekek számára a művelődési központ és a Félegyházi Grafikai Kör kézműves foglalkozásai fogják színesíteni a délutánt, amíg a legbátrabbak kipróbálhatják a Profi-L bábcsoport boszikészítő műhelyét, ahol vicces vagy borzongató boszorkányok készülnek. A felhőtlen hangulat érdekében a boszorkányos jelmezben érkező gyerkőcök apró meglepetésben részesülnek! Az eseményre a belépőjegy 500 Ft/fő, kivéve a Luca nevű leányoknak, akiknek a belépés ingyenes.

További információ kérhető a 76/466-843-as telefonszámon vagy személyesen a művelődési központban.
               

Kövessen minket a Facebookon is!