Mezőgazdaság 2023. november 29. 10:00

A karácsonyi menü hozzávalói a félegyházi piacról

A karácsonyi menü hozzávalói a félegyházi piacról
A hagyományos karácsonyi menü hozzávalóival tele a félegyházi piac. Mint minden évben, idén is kíváncsiak voltunk, hogy a dió, a mák, a méz vagy a savanyú káposzta milyen áron és választékban áll rendelkezésre.

Nem kellett hosszasan keresgélni, máris rátaláltunk a diót és mákot kínálók standjára. A mák 3000 forintért, a dió már szélesebb árskálán mozogva, 4000 és 5000 forintért kapható kilogrammonként.
Molnár László elmondta, hogy sajnos a diótermés idén sem elégít ki minden igényt, hiszen a fúrólégy jelenléte miatt kevesebb, vagy hibásabb hozammal kell számolni. 



Kálmán Józsefné termelő felhívta rá a figyelmet, hogy a kártevők miatt előfordulhat, hogy néhány év múlva már egyáltalán nem tudnak diót kínálni a piacon. Idén úgy gondolja, hogy már nem emelkedik az ára, sőt, szomorúan tapasztalja, hogy egyre kevesebben keresik karácsony előtt az értékes termést a piacon. Talán már nem sütnek bejglit a háziasszonyok olyan sokan, mint korábban.



Orbán Károly méztermelő gazdag választékkal várja az érdeklődőket a piacon: 3000 forint az akác, 2000 forint a vegyes virágméz, közte van árban a selyemfű, a hárs és a facélia kilogrammonként. Lépesméz, propoliszcseppek, virágpor, méhpempő is kapható nála. Elmondta, hogy az árai fixek, sőt, inkább olcsóbban kínálják, hiszen a nagyáruházakba érkező, külföldről behozott olcsó, de minőségileg olykor kifogásolható mézekkel szemben szeretnének helyi, minőségi, gondos kezek által készített magyar mézzel megtölteni az otthonok polcait.



A savanyú káposzta, ami a töltött káposzta alapanyaga, egész évben kapható a piacon, de értelemszerűen a nagy roham karácsony előtt érkezik. Idén 700 forint az ára kilogrammonként, a hasáb és a levél is. A leveleket 5 darabos egységben vásárolhatjuk meg.



Paksi Lajosné 40 éve, Mihály Zoltán pedig 22 éve segíti a félegyházi családok karácsonyát káposztájával. Hagyományos módon, sóval, borssal, köménymaggal és babérlevéllel fűszerezik a savanyítás folyamatában a terméket, tartósítószer használata nélkül. Mindkét termelő egyéb savanyúsággal is várja a vásárlókat.

Z. A.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!