Helyi hírek 2023. november 30. 10:00

Dámszarvas és más vadak a városban

Dámszarvas és más vadak a városban
Az utóbbi hetekben fotók és videók tucatjain örökítették meg a félegyháziak amint magányosan, vagy csoportosan a belváros utcáin tűntek fel riadt dámszarvasok. A jelenség okairól és hátteréről Tarjányi Lili vadgazda-mérnököt, volt hivatásos vadászt kérdeztük.

Borítókép: vadfajok.hu

– Egyre többször látni, olvasni különféle médiafelületeken, hogy vadászható vadfajok merészkednek be a városokba, falvakba, lakott területekre. Ez alól Kiskunfélegyháza sem kivétel. Én magam ugyan nem találkoztam velük, de korábban előfordult, hogy mezei nyulat, őzet, fácánokat láttam közvetlenül a város szélén, vagy akár a város peremutcáin.

Annak, hogy a vad az ember közelébe merészkedik alapvetően két oka lehet. Az egyik, hogy a jószág fogságban nevelkedett és onnan valamilyen módon kiszabadult. Ez esetben az állat alapvetően rá nem jellemző szelíd viselkedést mutat, nem távolságtartó és nem fogja menekülőre, amikor közelítenek felé. Itt fontos kiemelni, hogy annak, hogy bármilyen vadászható vadfajt háznál tarthassanak, komoly törvényi előírásai vannak, amelyek kiterjednek számos engedélyre, rendelkezésre. Ezek figyelmen kívül hagyása súlyos szankciókat von maga után. Többek között ezért is hangsúlyozzuk minden szaporodási időszakban, hogy semmiképpen sem szabad hazavinni semmiféle elárvultnak hitt őzgidát, vadmalacot, egyéb fiatal állatot.


Dámszarvasok Kiskunfélegyházán, a Bankfalui városrészben
Fotó: Mészáros András


A másik lehetőség, hogy eredeti lakóhelyéről betéved az emberlakta területekre. Az ember tudtán kívül is számos vadászható vadfajjal osztja meg élőhelyét. Gondoljunk csak a nyestre, aminek jelenlétére csendes éjszakán a padlásról lehallatszó randalírozás, vagy akár az autó motorháztetője alatt okozott komoly kár utalhat. Említhetnénk rajta kívül akár a balkáni gerlét vagy éppen a dolmányos varjút, amelyek egytől-egyig vadászati idénnyel rendelkeznek, ugyanakkor városunk állandó lakói is. Ők mégsem keltenek akkora feltünést, mint az említett dámok.

A szarvasfélék urbanizációja, vagyis városiasodása egyértelműen összefügg az életterük szűkülésével, zavarásával: a külterületek, mezőgazdasági és erdei kultúrák fölszámolásával, bolygatásával. A növényevők – ragadozó és mindenevő társaikkal ellentétben – nem a könnyebb táplálékszerzés reményében közelednek az emberhez. Például a közismert vörös róka esetében előfordulhat, hogy a kukák környékére merészkedik, mert számos csábító falat várja ott. Ez sokak számára aranyos látvány lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy a róka, mint a legtöbb vadállat, komoly zoonozis (állatról emberre terjedő) betegséget hordoz, ami különösen veszélyes lehet a gyerekekre vagy éppen a házi  kedvencekre.

A Félegyházán felbukkanó szarvasok valószínűleg általános élőhelyük zavarása miatt tévedtek be a városba. Ami – megjegyzem – egyáltalán nem veszélytelen. Nem azért, mert az emberre támadnának, sokkal inkább a zavarásukból adódó balesetveszélyes helyzet kialakulása miatt. Mivel a viselkedésüket nem tudtam megfigyelni, nem tudok egyértelmű választ adni arra, hogy miként kerülhettek ide. De amennyiben bárki újra találkozik velük, értesítse a hatóságokat, a helyileg illetékes hivatásos vadászt! – hívta fel a figyelmet Tarjányi Lili.

Videó: Dámszarvasok Kiskunfélegyháza központjában
             

Kövessen minket a Facebookon is!