Helyi hírek 2023. december 1. 14:00

(Időjárástól eltekintve) Hónapköszöntő

(Időjárástól eltekintve) Hónapköszöntő
Drága december, hát újra itt vagy, vártunk, köszöntünk, örülünk! Annyit írtak már rólad költők, írók, könyvtárak polcait megtöltik a versek és történetek, reggeltől estig mindenütt szól a zene, amiben hópelyhek takarják be a zöld fenyőt, és szánkót húznak a rénszarvasok.

Giccsesen könnyfakasztó filmekben kapnak meglepetést szegény, foltos ruhájú gyerekek, és lelnek jószívű gazdára utcán fagyoskodó kiskutyák. A vanília illata hömpölyög a hatalmas bevásárló központokban, és "kiskarácsonnyal" jelez az okostelefon.

Ezért úgy gondoltam, egyszerűen küldök neked egy csilli-villi GIF-et, és odaírom, hogy minden decemberi napnak jót kívánok, passz, hónapköszöntő letudva. Aztán persze mégse!

Hogy is bántanálok meg, és pont téged? Hisz tudod, te vagy tán a legkedveltebb hónap, az adventi négy heteddel, meg a Mikulás–Szenteste–Szilveszter verhetetlen hármasával. Sok szép névnappal, születésnappal, hófehér bundába burkolt menyasszonnyal, mosolygó rokonokkal. Annyi minden fér 31 napodba, nem sorolom fel, majd néha írok egy e-mailt vagy sms-t.

Most szeretettel üdvözöllek, és ígérem, hogy mindent megteszünk azért, hogy csoda legyél, díszes, finom, eseményekben gazdag.

Ha kimondjuk a neved, kicsit bepárásodik a szemünk, régi, meghitt, nagycsaládos Szenteste jelenik meg a képzeletünkben, finom ételektől roskadozó asztal, megszólal a csengő, berohanhatunk a nagyszobába, ahol egymást lökdösve tépjük le a dobozokról a díszes csomagolópapírt, és serceg a plafonig érő fán a sok csillagszóró.

Vagy mindezt valami túlszínezett filmben láttuk?



Mindegy is, készülünk, mindenki a maga módján, hisz időt, fáradtságot, pénzt kell szánni a csokitélapókra, az ajándékokra, az igazi vagy műfenyőre, a tavalyi fényfüzér sem világít, a boltokban szlalomozva kerülgetünk mindenkit, hogy az ünnep estéjére, meg még legalább két napra minden meglegyen.

Amit pénzért nem lehet megvenni, az a hit–remény–öröm–szeretet, amit a négy adventi gyertya jelképez, s csak rajtunk múlik a türelem, a megbékélés, a megbocsájtás, a figyelem.

A keresztény hit Jézus, a Megváltó születésnapját ünnepli, egy ártatlan gyermekét, akinek sorsa már ott a bethlehemi jászólban eldőlt.

Esténként, ha fáradtan leülünk, a kicsit még gőztől maszatos ablakon kinézve gondolatainkba néha beférkőzik a nyirkos-sötét hidegben ácsorgó gyufaárus kislány mesebeli alakja, a délután látott hajléktalan szakadt kabátja, a hónapok óta tartó értelmetlen haragszomrád, a könnyen kimondott sértő szavak, s a fel nem hívott telefonszámok figyelmeztetnek, hogy valakire megint nem szakítottunk időt.

Az első gyertya meggyújtása hirdeti a nyugalom, elmélkedés, adakozás, megnyugvás időszakának kezdetét.

Kedves december!

Bízunk-hiszünk benned, magunkban, a szeretet erejében, s reménykedünk egy békés-sikeres, jó új évben.

Salánki Anikó
                

Kövessen minket a Facebookon is!