Helyi hírek 2024. február 4. 12:00

Kilós citrom terem Tarjányi Ágoston félegyházi kertjében

Kilós citrom terem Tarjányi Ágoston félegyházi kertjében
18 termő citromfa mellett naspolya- és banánfát is nevel Tarjányi Ágoston és felesége külterületi ingatlanukon. Az eddigi legnagyobb citrom egy kilónál is többet nyomott – tudtuk meg a házaspártól.

– Körülbelül negyven évvel ezelőtt a feleségem ajándékba kapott egy citromfát. Nagy gonddal és szeretettel ápoltuk, gondoztuk, de sokáig semmi különleges jelentőséget nem tulajdonítottunk neki. Nyugdíjazásom előtt a Mezgében kertészeti és növényvédelmi alapismereteket tanítottam, így kihívásnak éreztem ennek a különleges növénynek a tartását. Az első években nem sok sikerrel jártunk, mert amikor a hidegebb időjárás miatt behoztuk a növényt a fűtött házba, hirtelen lehullatta a leveleit. Körülbelül tíz év után kitaláltuk, hogy a cserépből kiültetjük az udvarban felállított fóliasátor alá, és megtörtént a csoda: a citrom nemcsak új erőre kapott, de még terméssel is megajándékozott bennünket.



Rájöttünk, hogy ennek a növénynek kifejezetten fontos az állandó hőmérséklet, nem tűri a hőingadozást. Ez a felismerés meghozta a kedvünket további tövek telepítésére, de megint nehézségekbe ütköztünk: a más fajtájú növények esetében bevált oltással, szemzéssel nem tudtam szaporítani. Kipróbáltam hát a szőlőknél használt szárról gyökereztetést, és bevált. Ma már 18 növényünk van, és több nem is lesz a helyhiány miatt.



– A citrom hozta meg a kedvüket a mandarintermesztéshez?

– Tulajdonképpen igen. Próbálkoztunk naranccsal is, de annak még nagyobb a hőigénye, nem gazdaságos a termesztése. A mandarint kíváncsiságból egy katalógusból rendeltük, mára abból is jó pár tövünk van. Ez egy különleges fajta, ugyanis a héját is meg lehet enni. Eleinte savanykás az íze, amit később édesebb utóíz követ. A mi gyümölcseink teljesen bio termények, 1998-tól ellenőrzött gazdaságnak számítunk.



– Milyen módszert ajánl azoknak, akik kedvet kapnak a citrusok termesztésére?

– Elsősorban hatalmas türelmet kívánok. Egy magról keltetett növény esetében akár 8-10 évet is várnunk kell a termésre, és a hozama is jóval szerényebb, mint hajtásról szaporítva. Szerencsére a citrusféléknek viszonylag kevés a kártevője és a betegség sem jellemző rájuk. Talán a pajzstetű okozza a legtöbb kellemetlenséget, amit káliszappannal, vagy egyéb, ragasztó hatású növényvédő szerrel ki lehet irtani. A friss metszés helyét is érdemes kezelni, mert a szürkepenész megtelepedhet rajta.



– Milyen növényekkel foglalkoznak még?

Banán, füge, tök, 15 fajta alma, ezek júniustól november közepéig ellátnak bennünket. Kajszibarackunk is van, de sajnos ennek a fajtának leáldozóban van a termési képessége. A klímaváltozás negatív hatását nagyon érzékeljük ezen a növényen. Van még birsalmafánk is, amit különféle zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel párosítva, préselve szoktunk fogyasztani.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!