Helyi hírek 2023. december 23. 12:00

Karácsonyi házi patika egy szakember szemével

Karácsonyi házi patika egy szakember szemével
A karácsonyi időszak nemcsak az ünneplésről és a családi összejövetelekről szól, hanem a gondoskodásról és a felkészültségről is. Az ünnepi készülődés során számos olyan feladatot kell elvégeznünk, amelyek balesetekhez, vagy betegségekhez vezethetnek – véli Tóth Katalin, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda vezetője. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan állíthatunk össze egy mindenre kiterjedő házi patikát, amelynek segítségével a váratlan helyzetekre is azonnal reagálni tudunk.

– Mit tegyünk, hogy felkészülve érjen bennünket az ünnep egészségügyi szempontból is?

– Már hetekkel korábban tájékozódjunk, hogy a településünkön, milyen ügyeleti, készenléti szolgálat érhető el az ünnepek alatt. Ez a hozzánk érkező vendégek miatt is egy felelősség, de ha mi utazunk el, és nem ismerjük a helyi rendszert, akkor is megnyugtató lehet. Telefonunkra töltsük le az ingyenes ÉletMentő applikációt, ami szakszerű segítség lehet vészhelyzetben. Intézkedjünk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereink hiánytalanul rendelkezésünkre álljanak az ünnepek alatt. A gyermekek és állataink gyógyszereiről is gondoskodjunk. Vásároljunk tartalékelemeket a vérnyomásmérőbe, vércukormérőbe. Fontos, hogy tesztcsík is legyen a géphez – hívta fel a figyelmet Katalin.

– Miket tartalmaz egy ideálisan felszerelt házi patika?

– A vírusos fertőzésekre gondolva: láz- és fájdalomcsillapító, allergia elleni szer, köhögéscsillapító, torokfájást csillapító készítmény, sebészi vagy FFP2 maszk, C és D vitamin, légúti megbetegedésekre, gyulladáscsökkentésre alkalmas természetes készítmények, például gyógyteák. Nagyon jó a hársfa-, vagy bodzavirág, a kakukkfű és kamilla.

Háztartási balesetek okozta sérülésekre: kompakt sebtapaszok különböző méretben, fertőtlenítőszer sebkezeléshez, többféle méretű sebkötöző, mull-lapok, égés, vagy forrázás kezelésére szolgáló szer, rugalmas pólya és jégzselé.

Lehetséges emésztési problémákra: emésztőenzim, epeműködésre ható készítmények, savcsökkentő, hasmenés elleni készítmények, probiotikum, gyógyvíz, emésztést segítő gyógytea.

A nyugodt családi összejövetelekre: kézfertőtlenítő, magnéziumpótlás, gyógynövény tartalmú stresszoldó gyógytea, mint a macskagyökér, vagy citromfű.

– A gondoskodás, figyelmesség a finom falatokon és ajándékokon túl az egészség megőrzésére és balesetek lehetséges megelőzésére is terjedjen ki – hangsúlyozta a szakember, majd részletesen kitért, mire érdemes még odafigyelni: – A sajnálatos balesetek forrása, a ritkán végzett feladatok is lehetnek, mint a fenyőfa befaragása, a létráról történő díszítése, vagy a nagy mennyiségű ételek főzése. Legyünk türelmesek, jobb nevetni egy repedező csokimáz miatt, mint fájdalmaktól elgyötörten várni az SBO-n az ellátásra – zárta gondolatait humorosan Katalin.

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!