Helyi hírek 2023. december 12. 08:00

Adventi emlékezés…

Adventi emlékezés…
Advent idején, december 12. szomorú évforduló. Egy éve, hogy nincs közöttünk Hájas Sándor újságíró, szerkesztő-riporter, a Félegyházi Közlöny munkatársa.

Hájas Sándor Kiskunfélegyházán született 1955-ben. Középiskolai tanulmányait a Petőfi gimnáziumban végezte. Az iskola első újságját barátaival hozta létre, akkor még stencilgéppel sokszorosítva. A Petőfi iránti tisztelet itt alakult ki benne, többször is feltekintve az első emeleten a költő emlékfalára. Életében szívügyének tekintette Petőfi és Móra emlékének ápolását. Az érettségi után nem sikerült bejutnia a Színművészeti Főiskola rendezői szakára, viszont sikeres felvételt nyert Debrecenbe, ahol 1976-ban népművelés-könyvtár szakos diplomát szerzett. Később tanult a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán és a JATE-en is.

1976-ban a félegyházi mezőgazdasági szakmunkásképzőbe került nevelőtanárnak. A következő évben áthívták a Móra Ferenc Gimnáziumba, ahol népművelés fakultáción tanított, ezen kívül pedig olvasásra, kutatásra buzdította a diákokat az alma mater könyvtárában. Dolgozott Bács-Kiskun Megye Művelődési Osztályának főelőadójaként. 1983-ban a városi tv kiötlője, elindítója, főszerkesztő-riportere.1986–1988 között a Kiskunfélegyházi Városi Tanács közművelődési felügyelője lett. 1991–1995 között a Csongrád Újság főszerkesztője. A Félegyházi Hírek elindítója, szellemi atyja, főszerkesztője. A helyi rádiózás megteremtője, a SIRIUS Rádió főszerkesztője. Szerkesztője a Félegyházi Hírlapnak. A Kiskun TV főszerkesztője, felelős szerkesztő riportere.

Dolgozott Budapesten, az országos híreket közlő Hálózat Televíziónál szerkesztőként. A Megyei Krónika című műsor keretében sokáig szolgálta a térséget híradásaival. Cikkeket írt különböző országos lapoknak. Tevékenysége során nem csupán Félegyháza, hanem a térség kulturális, mezőgazdasági, egyházi és sporttevékenységéről is hírt adott. Írásai jelentek meg a Kurírban, az Esti Hírlapban, a Szabad Földben és a Magyar Nemzetben.

Kiskunfélegyháza város és a székelyföldi Korond község közötti kapcsolat létrehozója, a két település kulturális életének népszerűsítője. Évtizedeken keresztül ápolta e kapcsolatot.

Jómagam 1977-ben ismertem meg Sanyit. Ő akkor került fiatal tanárként a Mórába, én pedig diákként az intézmény lépcsőit koptattam. Egy rendkívül intelligens, művelt, barátságos fiatalembert ismertem meg személyében. A gimnázium elvégzése után egy ideig nem találkoztunk. Évekkel később, az aktív, mondhatom, igen intenzív hegymászó éveim alatt összefutottunk.

Kiderült, hogy követi alpinista tevékenységemet. Nagy odafigyeléssel hallgatta beszámolómat a Matterhorn megmászásáról. Ma is jót derülök azon, hogy akkoriban lettem számára és felesége számára, a „Zermatti Oroszlán”. A kilencvenes évek elején Kemencén táboroztunk. Egyik nap túrát vezettem az ott nyaraló gyerekeknek és felnőtteknek. Utólag bevallom, kissé túlméreteztem a távolságot. Már késő délutánra járt, bár közeledtünk a faluhoz, igaz, még a hegygerinc túloldalán, a bernecei Nagyvölgyben jártunk. Főleg hátul, ahol én kevésbé hallhattam, igen nagy volt a morgás. Kiderült, sokan szidták akkor már a szegény felmenőimet. Később derült ki: Sanyi hallgattatta el a lázadókat, majd mindenki tudomására adta: Zoli, a hegymászó, Ő a barátom. Pár évvel később a Pamír Expedíciómról számolt be, majd meghívott a Csongrád TV szilveszteri műsorába, amelynek akkoriban felelős szerkesztője volt. A nagy hegymászások idején jött, hogy ha az élet úgy hozza, akkor csakis Ő írhatja majd a nekrológot. Hát az élet mást hozott. A későbbi években rendszeressé váltak a biliárdozások, sok-sok beszélgetéssel, nevetéssel. A kétezres évek közepén biztatott, hogy induljak a körzet képviselőségéért. Kitörő és őszinte lelkesedéssel fogadta győzelmemet. Később is nagyban segítette a köz érdekében végzett munkámat.

A „hájassanyi” név már fogalom, levédett. Ő a helyi sajtó doyenje. Megteremtette Kiskunfélegyházán az írott és elektronikus sajtót, komoly szakembergárdát nevelt fel az évtizedek során. Áldozatvállalás, pártatlan őszinteség és szakmai alázat, hűség a városa iránt és kitartó szorgalom, hit jellemezte.

2015. március 15-én, a Magyar Sajtó Napján "A város hangja" elismeréssel jutalmazta Csányi József polgármester. Ugyanebben az évben városi elismerő oklevélben részesült.

2021-ben a képviselő-testület Hájas Sándor újságírónak, a város kulturális és közművelődési életében gyakorolt példaértékű munkájáért, közösséget segítő elhivatott, magas színvonalú tevékenységéért, Kiskunfélegyháza iránti hűsége, több évtizedes lelkiismeretes, odaadó munkája elismeréseként Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért kitüntető címet adományozott.

Sanyi barátom!

Tavaly így búcsúztak tőled a munkatársaid: „Te csak tedd a dolgod az égi csatornákon! A mi szívünkbe aranybetűkkel beírtad már a nevedet.”

Igaz, nem beszélünk róla, de tudom: a családodnak, munkatársaidnak, barátaidnak, sokunknak, a városnak is hiányzol. Isten veled! Még beszélgetünk…

Ady sorai jutnak eszembe:

„Most már megállhatok
Már más minden emlék,
De mégis ha újra,
Ha százszor születnék:
A jussáért küzdő
Lantos és parittyás,
Csak ugyanaz lennék.”

Bense Zoltán
Kiskunfélegyháza, 2023. december 4.                                                     

                    

Kövessen minket a Facebookon is!