Helyi hírek 2023. december 22. 08:00

Egészséges étkezés az ünnepek alatt is

Egészséges étkezés az ünnepek alatt is
Az ünnepek közeledtével sokunkban felmerül az a gondolat, hogyan tudnánk egészségesen étkezni, miközben élvezzük a hagyományos ünnepi fogásokat. A karácsonyi asztal roskadásig tele van finomságokkal, mint a töltött káposzta, a sültek, vagy a bejgli. Ezek azonban gyakran magas kalóriatartalmúak, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne együnk belőlük túl sokat. Bodorné Szalontai Enikő, a kiskunfélegyházi EFI dietetikusa néhány egyszerű tanácsának betartásával könnyebbé tehetjük az étkezéseinket és a kilók sem szaladnak fel hirtelen.

– Az ünnepek alkalmával az elsők között gondolunk a megérdemelt együtt töltött időre és a nagy közös étkezésekre. A legtöbb magyar háztartásban ilyenkor többfogásos menüvel emelik az ünnep fényét. Az asztalra töltött káposzta, sültek, bejgli, és sok más finomság kerül. Mindezeket pedig jóízűen fogyasztjuk szeretteink társaságában, akár napjában több alkalommal is – sorolja fel Enikő az emésztési gondok kiváltó tényezőit.

A legfontosabb kulcsszó az ünnepek alatt is a mértékletesség. A dietetikus szerint ennek betartása okozza a legnagyobb kihívást. Azt tanácsolja, törekedjünk arra, hogy ne farkaséhesen üljünk asztalhoz, mert akkor szinte biztos, hogy túlesszük magunkat. A napi rutint sem szabad félvállról venni – még karácsonykor sem –, mert a normális anyagcsere fenntartásához a legalább napi háromszori étkezés szükséges.

De hogyan is együnk megfontoltan?

Enikő néhány jótanácsát betartva a tradicionális fogásainkat energiaszegényebbé tehetjük az alábbi módon: a húslevesek betétjeként tészta helyett válasszunk főtt zöldségeket és a sovány húsokat. Így is tartalmas ételt kapunk, amelynek összetétele kiegyensúlyozott és rostokban gazdag. Ezek segítenek a normál emésztés és a bélflóra fenntartásában, valamint jótékonyan hatnak közérzetünkre is. A töltött káposztát fehér rizs helyett bulgurral készítsük – ajánlja Enikő, illetve – teszi hozzá – rántás nélkül. Ezek a változatok kevésbé hizlalók, de az ízben nem kell kompromisszumot kötni. Kenyér nélkül, zsírszegény tejföllel fogyasztva tovább csökkentehető az étellel bevitt kalóriák mennyisége.

A rántott hal és halászlé esetében a soványabb hal előnyösebb választás lehet, vagy akár tengeri halakra is gondolhatunk alapanyagként. Az édesvízi halak közül kevésbé zsíros a busa, a süllő és az amúr, a tengeriek közül pedig a hekk és a tőkehal. Bár a tonhal, a makréla és a hering húsa zsírosabb, a kedvező zsírsav-összetételük és magas omega-3 zsírsav tartalmuk miatt kifejezetten védik a szívet és az érrendszert, ezért bátran fogyasszuk! Az elkészítési módok széles köréből választhatunk: készíthetjük a halakat párolva, egészben sütve, töltve, grillezve, pörköltnek, vagy akár paprikásnak is – javasolja Enikő.

– Milyen alternatív lehetőségeink vannak az elkészítési módokra?

– Közkedvelt rántott ételeink zsírszegényen sütőben, vagy a mostanság divatos airfryer-ben is könnyedén elkészíthetők. Csak annyit kell tennünk, hogy panírozás után egy kis olajjal megkenjük a felületét, ehhez használhatunk olajspray-t is, félidőnél pedig fordítunk egyet rajtuk.

A burgonya- vagy rizsköret helyett – ha az étel jellege megengedi – fogyaszthatunk vegyes zöldségköretet is. Például pulykasülthöz, a sült és párolt halakhoz kiválóan illenek a párolt, sült, vagy grillezett zöldségek. A sült kacsa, vagy liba mellé tökéletesen passzol a párolt vöröskáposzta, a vele sütött alma, illetve körte.

Az édesszájúaknak sem kell lemondani a finomságokról. A titok a kevesebb cukorban keresendő. A vaníliás cukor helyett pedig természetes eredetű vaníliát használjunk. A fehérliszthez tehetünk fele, vagy harmadrész teljeskiőrlésű lisztet. Részesítsünk előnyben az olyan desszerteket, amelyek gyümölcsöt, diót, vagy más olajos magvakat tartalmaznak – adta tanácsul a dietetikus.

– Mi a helyzet az alkoholfogyasztással?

– Karácsonykor és szilveszterkor a legtöbb háztartásban bőségesebb mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Egy-egy pohár jóminőségű bor elfogyasztása egészségügyi szempontból kedvező hatásúnak mondható, de a tömény, vagy égetett szeszesitalok kedvezőtlenül hatnak emésztésünkre, így fogyasztásukat nem javaslom.

– Ha mégis elveszítenénk a kontrollt, mi lehet a gyógyír a túlterhelt emésztőrendszerünknek?

– A természet csodás növényei közül több is rendelkezésünkre áll, hogy tea formájában elfogyasztva enyhítse panaszainkat. Ilyen a mezei katáng, ami a nehéz gyomor segítője. Az aranyvessző teát pedig akkor igyuk, amikor kiadósabb étkezés után teltségérzet, puffadás jelentkezik. Enikő kedvence a borsmenta tea, ami számos egyéb pozitív hatása mellett különleges ízű és kiválóan enyhíti a teltségérzetet, segíti az emésztést – tudtuk meg a szakembertől.

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!