Helyi hírek 2023. december 7. 10:00

Sok kérdés, igény merült fel dr. Réczi László fórumán

Képgaléria
Sok kérdés, igény merült fel dr. Réczi László fórumán
Lakossági fórumra várta az 1-es számú választókörzet lakóit dr. Réczi László önkormányzati képviselő december 5-én, a Platán iskolában. Az eseményen meghívott vendégként jelen volt Csányi József polgármester és dr. Faragó Zsolt jegyző.

Dr. Réczi László először a tavalyi lakossági fórumon felvetett problémák rendezésére tért ki. A képviselő úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a körzetben lassan már csak a Garázssori út felújítása várat magára. Ha ez is rendbe lesz téve, a krónikus közlekedési problémákat sikerül megoldani. Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgatóra emlékezve a képviselő köszönetet mondott Szunyi Anikónak, a Platán iskola igazgatójának a méltó megemlékezés megszervezéséért és a nagy ívű pedagógus emlékének ápolásáért.

Mint mondta, nagyon hálás a városvezetésnek, amiért korábban megtörténhetett a városrészben többek között a Szeder, a Nefelejcs és a Tavasz utcák burkolatának rendbetétele. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult – fogalmazott – hiszen az akkor 170 millió forintos költségvetéssel megvalósult fejlesztések bekerülési költsége mai árakon elérné az 500-600 millió forintot.

Csányi József a város helyzetét értékelve először visszatekintett a pandémia éveinek és az energiaár-robbanásnak a következményeire. Mint mondta, a városvezetésnek minden körülmények között sikerült megtalálnia Félegyháza további fejlődésének lehetőségeit. Kiemelte: a gazdálkodás fontos alapelve, hogy kizárólag azzal a pénzzel terveznek, amely már a város számláján van, és elsősorban a működésre koncentrálnak. 680 alkalmazottért felel az önkormányzat. Az ő bérük és az intézmények kiegyensúlyozott fenntartásának költségei mindenképpen elsőbbséget élveznek. Az e felett megmaradt összeget lehet fejlesztésekre költeni.

– Miután az iparűzési adóbevételeink kedvezően alakultak és szabadultak fel bizonyos összegek is, lehetőség nyílt néhány beruházás megvalósítására. Ezek közé tartozik a Felsőtemetőben megvalósult útfejlesztés, és a Petőfi-lakótelepen több járdaszakasz útburkolat cseréje, új parkolók kiépítése is. Kiemelt jelentőségű az új móravárosi bölcsőde megépítése és megnyitása. Az intézmény létjogosultságát bizonyítja, hogy minden szabad férőhelyre jutott kisgyermek, és azóta is teltházzal működik.

A városrészt érintő beruházásokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a Csanyi úti kerékpárút tervezése folyamatban van, ehhez kapcsolódva Gátértól Haleszig meg fog újulni a 451-es déli elkerülő út. A projekt szerves részét képezi két körforgalom megépítése is, a biztonságosabb közlekedést szolgálva. Emellett Gátértól a Tesco körforgalmáig az úttal párhuzamosan kerékpárút épül. Az állami közútkezelő beruházásában várhatóan két éven belül fog megvalósulni ez a fejlesztés.

A városban két uniós projekt van folyamatban – a Zöld város folytatása a Kossuth utcán és a Vasas-pálya rehabilitációja – ezek jelenleg a közbeszerzési eljárás fázisában vannak. Régi adósság a Felsőtemető ravatalozójának méltó rendbetétele, ez az engedélyezési eljárás utolsó fázisában tart, és várhatóan tavasszal a munkálatok is megkezdődhetnek.

A polgármester kitért annak a rendezvénysorozatnak a részleteire, amit Kiskunfélegyháza várossá válásának 250. évfordulója alkalmából rendeznek. A 2024-es évet átölelő programsorozat egyik alappillérének nevezte Csányi József a Városalapítók napját, és beszélt arról az immár két éve készülő könyvről is, ami az utóbbi néhány évtized városi történéseit dolgozza fel, és helyet kapnak benne kiemelkedő személyek, események, gazdasági szereplők, civil szervezetek is.

– A jövőt az utókor írja, de a jelenkor főszereplői mi vagyunk. Ezt szeretnénk megörökíteni és megőrizni méltó formában – mondta Csányi József.

Az emlékév alkalmával a hagyományos városi rendezvények mellett újak is lesznek. A Libafesztivál immár 25. alkalommal várja az érdeklődőket, ezúttal is a város és az Integrál Zrt. közös szervezésében.

A karácsonyhoz közeledve Csányi József felhívta a jelenlévők figyelmét azokra a kedves részletekre, amelyekkel a város igyekszik teljesebbé tenni az itt élők hangolódását. Így például az ünnepi fényekre, a főtéri és városrészi karácsonyfákra, a gyermeklabirintusra, az óriáskerékre, a kedves, szívmelengető motívumokra és a szombatonkénti adventi gyertyagyújtásra. A jégpályáról a polgármester elmondta: a másfél hónapos működés idejére 50 millió forintot emésztene fel a jég hűtése, és ezt úgy ítélte meg a városvezetés, hogy jelen helyzetben pazarlás lenne.

Végezetül a megjelentek tették fel kérdéseiket, mondták el észrevételeiket. Ennek során szóba kerültek például a közvilágítással kapcsolatos témák, fakivágással és metszéssel összefüggő igények. Felhívták a figyelmet a jelenlévők néhány megrongálódott járdaszakaszra, a fák gyökerei által felnyomott, balesetveszélyessé vált térkövekre, eldugult csapadékvíz-elvezető árkokra. Egy hölgy azt tette szóvá, hogy a Felsőtemetőben elszaporodtak a lopások: a tolvajok a sírokra kihelyezett csokrokat, de még az elültetett töves virágokat sem kímélik.  

A panaszra reagálva a polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy e témában több forrásból kaptak már jelzést, ezért az az elhatározás született, hogy valamennyi bejáratot és a sírok közötti területet is bekamerázzák.

T. T. 

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!