Helyi hírek 2023. december 11. 08:00

A bűnmegelőzés egymás iránt tanúsított felelősség

A bűnmegelőzés egymás iránt tanúsított felelősség
Dr. Rekedt Gréta rendőr főhadnagy neve összeforrt a bűnmegelőzéssel a félegyháziak számára, már a városi rendőrkapitányságon töltött évei alatt. Bűnmegelőzési előadóként merőben új szemlélettel nyúlt a legkényesebb témákhoz és szólította meg interaktív, élményközpontú programokkal a különböző korosztályokat. Éveken át szervezte, koordinálta, töltötte meg tartalommal az olyan témakörök feldolgozását, mint például az áldozattá válás, az internetes zaklatás, a szerhasználat, a kirekesztés. Ennek a szakmai munkának a továbbgondolására és az egész megyére való kiterjesztésére kapott lehetőséget, amikor az idén május 24-én megalakult Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkári feladataival bízták meg.



Mi tette szükségessé a vármegyei tanácsok létrehozását és mi a feladatuk?

– A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 2019-ben kezdte meg a vármegyei bűnmegelőzési tanácsok kialakítását. Ezek decentralizált hálózata alkalmas az adott vármegye bűnmegelőzésben érintett szereplőinek megszólítására, hálózatba szervezésére, a helyi szintű problémákra válaszoló stratégiák kidolgozására, a bűnmegelőzési programok koordinálására.



A Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács ötödikként alakult meg az országban május 24-én, én pedig már az előkészítési szakaszban, március 1-jétől megkezdtem a titkári munkát, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökének felkérésére, amit dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, főkapitány is támogatott. Elsődleges feladatom elérni azt, hogy a bűnmegelőzés terén egyfajta együttműködés valósuljon meg a rendőrség, a civilek, a különböző szervezetek, intézmények bevonásával, hogy a társadalom szélesebb rétegeiben is tudatosodjon: e téren mindenkinek van feladata. A mi tanácsunk abban különbözik a többitől, hogy – a gyermekvédelmi és szociális ágazat képviselői mellett – valamennyi járási polgármester is tagja. Így a helyi sajátosságok figyelembevételével tudjuk majd a központi témákat meghatározni, és beépíteni a vármegyei bűnmegelőzési stratégiába. Az ehhez kapcsolódó intézkedési tervet pedig 2024 februárjában hozzuk létre. A másik specialitása a mi tanácsunknak, hogy nagyon szorosan együttműködik a vármegyei rendőr-főkapitánysággal, szinte minden programot együtt valósítunk meg. Az első rendezvényünket Megelőzési Mozaik címmel szeptemberben már meg is tartottuk Kecskeméten. A háromnapos program során a fiatalokat és gyerekeket állítottuk fókuszba, érintve többek között az emberkereskedelem, a prostitúció, valamint az online és offline térben zajló bullying (megfélemlítés, zaklatás) témakörét.

A vármegyei bűnmegelőzési tanács titkáraként mire helyezed a fő hangsúlyt?

– A tanácsban lévő szervezetek munkájának összefogása, a kapcsolattartás, a főkapitánysággal való kapcsolat erősítése jelenleg a legfontosabb feladatom. Annak a lehető legszélesebb körben való tudatosítása, hogy a bűnmegelőzés nem egy szervezet, egy csapat, vagy személy feladata, hanem mindenkinek meg van benne a maga felelőssége. Bűnmegelőzést végez valamennyi pedagógus, edző, kézműves, vagy művész, aki tartalmas, örömteli programokat szervez a gyerekeknek szabadidejük hasznos eltöltésére, de az a szomszéd is, aki felfigyel arra, hogy Józsi bácsi ma nem jött ki a szokott időben kutyát sétáltatni.

Megkaptam azt a lehetőséget, hogy a mindennapi munkámat továbbra is Félegyházán végezzem, ugyanis a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács irodája a Móra Ferenc Művelődési Központban kapott helyet. Nekem ez nagyon sokat jelent, hiszen ebben a városban szerető, támogató közeg vesz körül, ami segít engem abban, hogy nagyobb léptékben gondolkodva, immár megyei szinten tudjak összekovácsoló erő lenni. Természetesen a lényegem továbbra sem változik: kapcsolódnom kell az emberekhez, a gyerekekkel, fiatalokkal, nyugdíjasokkal továbbra is nagyszabású, világmegváltó terveim vannak.

Személyes élményeid, megéléseid miként hatnak a munkádra?

– Mint mindenki, én is kerülök különböző élethelyzetekbe nőként, édesanyaként, és az életem valamennyi területén, amik hatnak rám. 15 éves nagyfiam most kezdte el a gimnáziumot, a kicsi 10 éves. Három éve egyedül nevelem őket. Ennek kapcsán átestem magánéleti krízisen, amelynek hatására számos új nézőpontból tekintek a női szerepeimre, saját testtudatunk jelentőségével kapcsolatban.

Mi a viszonyod a prevencióhoz szülőként?

– A gyermeknevelés a világ legnehezebb dolga, mert az eredménye csak hosszú évek múlva mutatkozik meg. Egyedülálló anyaként nagyon fontosnak tartom, hogy legyenek a fiaim előtt férfi minták: leginkább a nagypapa és a testvérem, de természetesen az édesapjuk is és mellettük az edzők, tanárok. Próbálok rengeteget beszélgetni velük, és tudatosítani bennük: bármi történjen is, velem megoszthatják, ott vagyok, segítek. A keresztény hit számomra mindennek az alapja. Ezt próbálom továbbadni nekik is, mert ehhez mindig visszatalálhatnak. Napjaink végtelenül nyitott online közegében szerintem alapvető fontosságú, hogy gyerekeinknek legyenek olyan értékes elfoglaltságaik, ami az öröm és a siker forrása számukra. Mindkét fiam sportol, és ebben én is példát mutatok. Azt látják, hogy az anyukájuk, ha kell, hajnalban megy a terembe edzeni, vagy futni. Emiatt felnéznek rám.

A női szerepek, a testtudat kérdésköre mellett se menjünk el szó nélkül!

– Úgy látom, hogy az internetes csalások, a bullying és a drogprevenció mellett muszáj kiemelten foglalkozni ezzel is napjainkban. És itt most nem az emancipációra, a női egyenjogúságra gondolok, sőt, a problémák egy része a fiúkat is érintheti. A fiatal lányok többsége egyszerűen nincs tisztában saját értékével és méltóságával, ebből adódóan sokan sodródnak méltatlan és kiszolgáltatott helyzetekbe. E téren nagyon sok a teendő. Meggyőződésem, ha önbizalommal és tartással tudnának tekinteni magukra, nem lenne annyi szerencsétlen sorsú nő Magyarországon, mint jelenleg. Nagyon sokszor azt tapasztalom, hogy nemcsak gyerekek és kamaszok, de tanult, felnőtt nők (és férfiak) sem tudják meghúzni a saját határaikat: mi az, ami még belefér egy bókba, kedves baráti, munkatársi érintésbe, és hol van az a pont, amikor határozottan ki kell mondani, hogy „ne tovább!”

A család, a baráti kör és a keresztény hit oltalmazó szerepét minden adandó alkalommal örök erőforrásodként említed. Hogyan telik nálatok a karácsony?

– Együtt a családdal. A nagyfiammal – mire a kisebb fiam felébred, szenteste reggelén – mi már feldíszítjük otthon a karácsonyfát. Délután a református ünnepi műsoron veszünk részt, majd a szüleimnél vacsorázunk. Ott van a közös ajándékbontás. Én az ünnep első napján vagyok vendéglátó és évek óta a sült kacsa felelőse, másnap a sógornőm főz. Ezek az együtt töltött alkalmak olyan bázist adnak mindannyiunknak az élet viszontagságaiban, hogy ha össze is törünk, innen erőt merítve újraépítjük magunkat.

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!