Helyi hírek 2023. december 15. 10:00

Kiskunfélegyháza, a zöld város

Kiskunfélegyháza, a zöld város
A Tourinform iroda gondozásában a napokban jelent meg az a városi kiadvány, amely gazdag képanyag köré rendezett gondolatok mentén mutatja be Kiskunfélegyházát, mint a Kiskunság zöld oázisát. Amint azt Olasz Anita irodavezetőtől megtudtuk, a színes kis füzet valójában ettől jóval többre törekszik. Azoknak az új felvetésekre és tapasztalatokra nyitott érdeklődőknek készült, akik fogékonyak a kihívásokra, keresik az értékeket, szeretik a szépet, vágyják a rendet és idejükből szívesen áldoznak arra, hogy ezért tegyenek is.



A város köztereinek, zöldfelületeinek átalakulása nyomán sok látogató világít rá, hogy tiszta, rendezett, otthonos településnek találja Félegyházát. Ez adta az indíttatást, hogy ezt az országosan egyedülálló természetközeli kertgazdálkodást népszerűsíteni érdemes, hiszen a körülöttünk lévő értékek felismerése az emberi élet mozgatórugója.



Nagy Ágnesnek, a város főkertészének szakmai tapasztalatait és zöld gondolatait összegzi a kiadvány azzal a céllal, hogy miként járulhatnak hozzá köz- és magánkertjeink az élhető, fenntartható városi élethez.



A kiadvány a város jelentősebb közparkjainak bemutatása mellett szakmai „titkokat” tár fel a fenntartás örömeiről, nehézségeiről, tapasztalatairól. Felvázolja a változó klíma és emberi igények okán kialakult új kihívásait a felelősen megélt életnek.



Megoldásokat keres és javasol környezetünk alakításához, formálásához. Vallja, hogy a körülöttünk élő növények – miközben gondjainkra vannak bízva – saját rendjük, a természet törvénye szerint élnek. Ez a rend kell, hogy nekünk is útmutatónk legyen, mert ebből kiszakadva az ember a környezetével együtt önmagát is pusztítani képes.



Saját otthonunkban jó példát mutatva kell felelősen döntenünk és cselekednünk abban a világban, azon a településen, ahol élünk. Aki folyamatosan erre törekszik, az megelégedett és megajándékozott emberként fog rácsodálkozni az élet szépségeire és értékeire.



A város parkjaiban az évelő növények mellett több fajta magyar nemesítésű, a környezeti adottságokat jól tűrő, különleges szépségű egynyári virágokat is ültetnek. Ezek kereskedelemben nem kaphatók, a város a fajtafenntartótól beszerzett magokból nevelteti őket minden évben. A kiadványok mindegyike tartalmaz egy kis zacskónyit valamelyik különleges virág magjaiból.



Reméljük, hogy zöld gondolatokat olvasva, szép városi fotókat nézve, magokat vetve talán többen lelnek majd örömöt a természethez igazodó kertészkedésben.
              

Kövessen minket a Facebookon is!