Helyi hírek 2023. december 19. 18:00

Tényleg jobb adni, mint kapni?

Tényleg jobb adni, mint kapni?
Az ember társas lény, és az egészségünkre is kihat, hogyan kapcsolódunk másokhoz, a jótékonyság pedig a kapcsolódás egyik formája – írja Tristen Inagaki, neurológus. A jótékonyság, az adományozás kiemelt időszaka az advent és karácsony. Ilyenkor nyitottabbak vagyunk az adakozásra, a segítségnyújtásra. A szeretet ünnepére készülve nagyobb érzékenységgel vesszük észre a rászoruló családokat, nehezebb helyzetben élő embertársainkat. Feketéné Csikós Szilvia mentálhigiénés szakemberrel, a félegyházi Borostyán Ház alapítójával az adakozásról, az adományozó és adományozott közötti viszonyrendszerről beszélgettünk.

Miből táplálkozik az ember vágya arra, hogy segítsen másokon?

– Az adományozás nem pusztán egy nemes gesztus. Amikor adakozunk vagy segítünk másokon, ez nem csupán a megajándékozottra van pozitív hatással, hanem ránk is, hiszen, amikor segítünk másokon, jobb embernek érezzük magunkat, nő az önértékelésünk és az önbecsülésünk. S mindezek felett egy összetett fiziológiás folyamat játszódik le a testünkben. Amikor valakin segítünk, az agyunk jutalmazó központja stimulálódik, aminek hatására a testünk fokozott dopamin és oxytocin (boldogsághormonként is ismerjük) termeléssel reagál. Ezek következtében jobb lesz a közérzetünk, könnyebben tudjuk kezelni a stresszt.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a jótékonysági cselekedeteink és segítőkészségünk mintaként szolgál a gyermekeinknek. Ezekkel a tetteinkkel érzékenyítjük őket, növeljük az empátiájukat, toleranciára, figyelmességre, önzetlenségre neveljük őket. Ha mindez csepp is a tengerben, meggyőződésem, hogy hozzájárulás a világunk gyógyulásához, jobbá tételéhez.

Az adományozásra, mára már sok lehetőségünk van. Adakozhatunk nagyobb jótékonysági szervezeteken keresztül, helyi kezdeményezések és összefogások által és személyesen is. Mire érdemes odafigyelni, amikor összeálljuk az adománynak szánt csomagot?

– Nagyon fontos látnunk ilyenkor az adományozottak oldalát is! Rászorulónak, nehéz helyzetben élőnek lenni kiszolgáltatott helyzet, főként, ha ez „közszemlére” kerül. Ilyenkor kiemelten fontos az érzékenységünk, a tapintatosságunk.  Ha szervezetek, alapítványok, kisebb csoportok koordinálják a gyűjtést, ők mindig célorientáltan teszik (élelem, ruha, játékok), tehát ők már felmérték, hogy kit és mivel szeretnének segíteni. Ebben az esetben is fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a használt ruha és játék ne az elhasznált minőségű legyen (szakadt, rongyos, túlkopott). Gondoljunk bele, hogy ez ajándék lesz valaki számára. Érdemes ezzel a szeretettel és odafigyeléssel odaszánni ezeket. Ha pedig személyesen segítünk, mielőtt bármiféle csomagot összeállítanánk, megtiszteljük a családot vagy a személyt azzal, ha megkérdezzük előzetesen, hogy mire van most a legnagyobb szükségük.

Adni tehát egy mindkét fél épülését szolgáló kölcsönhatás adakozó és adományozott között.

– Empátia, tolerancia, figyelmesség, nagylelkűség – ezek birtokában egy-egy segítségnyújtással, vagy adakozással épülhetünk mi magunk, a kapcsolataink, miközben könnyebbé és szebbé tehetjük mások mindennapjait vagy ünnepét.

                 

Kövessen minket a Facebookon is!