Helyi hírek 2023. december 21. 18:00

Ünneplés gyerekkel

Ünneplés gyerekkel
Hogyan karácsonyozzunk a gyermekekkel? Megzavarja-e őket a hétköznapoktól való eltérés? Milyen számukra a jó ajándék? Ártunk-e azzal, ha elhalmozzuk őket játékokkal? Kérdéseinkre Gulyásné Kis Adelina pszichológus, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa válaszol.

– A karácsony három napjában sok helyen számítanak ránk a családtagok, így nehéz megvalósítani, hogy ne legyen rohanós az ünnep. Az adventi időszakban azonban jobban a kezünkben van a kontroll, és tudjuk koordinálni azt, hogyan alakuljanak a mindennapok. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne „essünk” be a karácsonyba, hanem folyamatosan készüljünk, akár az ajándékok megvásárlásával, sütemények előkészítésével. A gyermekek szempontjából is fontos, hogy rendszerben legyenek a mindennapok, kiszámítható legyen nekik a napi program. Fontos, hogy ne érezzék magukat kívülállónak, adjunk nekik életkoruknak megfelelő feladatokat. Vonjuk be őket az ünnepi készületekbe, például a dekorációk készítésébe, a lakás kitakarításába, vagy a mézeskalács sütésébe. A karácsonyi három napban is vegyük figyelembe a gyermekek egyéni igényeit, és alkalmazkodjunk hozzájuk, hogy az ünnepek boldogan teljenek. Figyeljünk arra, hogy ne kapkodjunk, tudják előre a gyermekek is, hogy mikor hová megyünk – hívja fel a figyelmet a szakember.

A pszichológus beszél arról is, hogy a gyermekek nagyon jól alkalmazkodnak a megszokottól eltérő helyzetekhez, így valószínűleg nem jelent problémát számukra a sok jövés-menés, a ritkán látott távoli rokonok meglátogatása.

– A gyermekek életkorától és habitusától is sok minden függ, de ha azt látja a szülőn, hogy fontos számára egy adott családtag meglátogatása, még ha egy évben csak egyszer is találkoznak vele, akkor a gyermek is így áll a helyzethez és örül majd a rég nem látott családtagoknak. Ha azonban a szülői számára is teher, vagy nyűg egy hosszabb utazás, akkor előfordulhat, hogy a gyermek is rosszabbul viseli a helyzetet. Fontos, hogy ilyenkor segítsünk nekik. Ne kötelezzük például arra, hogy mellettünk üljön, amíg beszélgetünk, hanem hagyjuk, hogy lefoglalja magát, játsszon, amivel szeretne – teszi hozzá Gulyásné Kis Adelina.

A jó ajándék kapcsán azt is elmondja, hogy mindig a gyermek érdeklődési területének és életkorának megfelelően vásároljunk. – A készségfejlesztő például az építős, szerelős játékok, vagy a kézügyességet fejlesztő gyurma, színező mindig jó választás. Azok a jó játékok, amelyek minél kevesebb kész dolgot adnak a gyermekek kezébe, ezekkel tudjuk a fantáziájukat is fejleszteni. Az is jó ajándék lehet, ami villog, zenél, képet mutat, magától megy, ám ezek kevésbé fejlesztik a gyermekek képességeit. Nem szükséges drága ajándékokkal elhalmozni a gyermekeket. Iskoláskorúaknak, akik már gyűjtenek valamire, nyugodtan adhatunk borítékban pénzt, hiszen ők már ezt is tudják értékelni. A kisebbek viszont azt érezhetik, hogy nem kaptak semmit, mert számukra még ismeretlen a pénz fogalma, így egy apró, kézzel fogható ajándék jó, ha van a boríték mellett. Ha mégis nagyon sok ajándék összegyűlik, akkor azzal tudunk segíteni a gyermekeknek, ha megmutatjuk, hogyan lehet fokozatosan, egyesével örülni minden meglepetésnek. Hagyjuk, hogy ők válasszanak, hogy mivel szeretnének játszani. Segíthetünk nekik úgyis, hogy amíg az egyik játékkal játszanak, addig a többit félretesszük és másnap egy újabb játékot veszünk elő – emelte ki.

A gyermekbarát karácsony kulcsa a pszichológus szerint a gyermekkel eltöltött minőségi idő. – Az indokolatlanul sok vagy drága karácsonyi ajándék nem helyettesíti a gyermekkel való játékot. A gyermek számára annál jobb karácsony esti program nincs, mint hogy anyával és apával játszhat. Fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, töltsünk velük annyi időt, amennyit csak tudunk. Játszunk egy közös társasjátékot, próbáljuk ki együtt az új játékokat. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat, kapcsolódjunk ki és tegyük azt, ami nekünk jó – javasolja a szakember.

G. E.
         

Kövessen minket a Facebookon is!