Helyi hírek 2023. december 18. 18:00

Hogyan ajándékozzunk jól?

Hogyan ajándékozzunk jól?
Az ajándékozás személyenként változó élmény és a kihívás az, hogy minden családtag számára örömteli döntéseket hozzunk. Időben és módszerben nincsenek merev szabályok. Az igazi művészete abban rejlik, hogy figyelemmel kísérjük a másik szükségleteit, vágyait és olyan meglepetéseket választunk, amik valóban örömet szereznek. A lényeg, hogy az ajándék valóban szívünkből jöjjön, szeretettel legyen csomagolva, mert a benne rejlő öröm és szeretet valódi kincs az ünnepek alatt – foglalta össze Gulyásné Kis Adelina, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda tanácsadó szakpszichológusa, amikor arról kérdeztük, hogyan ajándékozhatunk jól karácsonykor.

– Mikor és miért ajándékozzunk?

– Az, hogy ajándékot adunk, vagy kapunk, mára a mindennapjaink szerves részévé vált. Hozzákapcsoljuk egyes ünnepekhez, de sok esetben ajándékozunk akkor is, mikor köszönetünket, együttérzésünket, esetleg részvétünket szeretnénk kifejezni. Az ezzel kapcsolatos élmények összefüggésben állnak azzal, hogy milyen érzelmeket táplálunk a másik ember iránt, hogyan és mennyire kötődünk a másikhoz.

– Hogyan tudunk jól ajándékozni?

– Úgy, ha ez egy belső indíttatású gesztus és törekszünk az örömszerzésre a személyes igények kielégítése mellett, legyen az tárgy, élmény vagy program, esetleg együtt töltött idő. A választásban döntő szerepe van annak, hogy milyen mélységben ismerjük a másikat. A legszemélyesebb, ha a szerettünkre időt szánunk és befogadókészek vagyunk azokra a dolgokra, amiket ő megoszt velünk. Nem is feltétlen gondolnánk, hogy mennyi összetevője van pusztán az ajándékozásnak, vagy magának az ajándéknak. Azonban, ha egy meglepetés – bármi is legyen az – szívből érkezik, biztosan boldogságot nyújt mind a két fél számára.

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!