Helyi hírek 2023. december 12. 12:00

Körkérdés – Milyen családi hagyományt tartanak a karácsonyi ünnepeken?

Körkérdés – Milyen családi hagyományt tartanak a karácsonyi ünnepeken?
Ahány család, annyiféleképpen ünneplik a karácsonyt. Abban viszont minden megkérdezett egyetértett, hogy ez az év legszebb időszaka, amikor van idő pihenni, beszélgetni, közösen elfogyasztani a finom ételeket, italokat. Körkérdésünkkel ezúttal arra kerestük a választ hogyan zajlik a karácsony a félegyházi otthonokban.  

Fricska Nándor (78)
– Szenteste az unokákkal, dédunokákkal együtt ünneplünk. Túrós csuszát, halászlevet, sülteket és rántott húst szoktunk készíteni ilyenkor. Miután megvacsoráztunk, átadjuk egymásnak a személyre szabott ajándékainkat, jókat beszélgetünk, örömmel csodáljuk, ahogyan a legkisebbeket ámultba ejti a karácsony varázsa. Első és második napon pedig a rokonokkal találkozunk. Édesapám korán meghalt, nagyon szűkös anyagi helyzetben éltünk, de ettől függetlenül szép emlékeim maradtak meg az ünnepekről. 1956-ban, amikor nem volt szaloncukor, kockacukrot, diót csavartunk be papírba, azt tettük a fenyőágakra.




Köteles Enikő (21)
– Már nagyon várjuk a családommal a karácsonyi ünnepeket, mert már nem lakom otthon. Ilyenkor együtt lehet az egész család, finomakat eszünk, jókat beszélgetünk, nem kell sietni a munkába, vagy az iskolába. Szenteste délutánján közösen díszítjük fel a fát, majd a csodásan megterített ünnepi asztalnál, finomabbnál finomabb ételeket eszünk: töltött káposzta, halászlé, sültek és a kihagyhatatlan édes és sós sütemények. Karácsony első és másnapján pihenünk, illetve a párom szüleit meglátogatom.




Mindák József (46)
– Az ünnep akkor lesz teljes, ha felkészítjük rá a lelkünket, szívünket, családunkat és házukat. Nincs ez másként a karácsonyi készülődéssel sem. Az adventi várakozásban családunk legkisebbje, Marci, alig várja, hogy a nappali falára felkerüljön az adventi naptár, amibe minden reggelre rejt valamit az angyalka. Az adventi koszorú alapját is izgatottan várja, hogy aztán közösen feldíszíthessük advent első vasárnapjára. A család tagjai minden adventi vasárnap este megfogalmaznak egy-egy hálaadást és kérést a közelgő Üdvözítő felé, énekelve, imádkozva az Úr elé tárva azokat. Az egyházközségi hagyományokat követve bekapcsolódunk vallási-lelki programokba: a Szállást keres a Szent Család elnevezésű áhítatba, valamint a rorátékba, majd pedig a betlehemezésbe. A lakást is igyekszünk tisztítgatni az ünnepre. Szentestére a karácsonyfát is be kell lopni a házba némi furfanggal az angyaloknak. Nálunk még ez a meglepetés varázsa, az ajándékokkal. A legkisebbet két ajándék lepi meg, egyiket a Jézuska hozza, a másikat mi, családtagok. Ilyenkor a feldíszített karácsonyfa mellett együtt énekeljük el a Mennyből az angyalt, ami mindig meghitt ünnepi pillanatot teremt. Szenteste a vacsorához halászlét, valamint sültet körettel szoktunk készíteni. Vacsora után közös beszélgetés, játék vagy filmezés következik az éjféli miséig, ahol találkozhatunk a várva várt Üdvözítővel. Karácsony napján pedig – az ünnepi misét követően – együtt szokott lenni a nagyobb családi kör: közös ebédre, beszélgetésre, egymás megajándékozására jövünk össze.




Jankovszki Zoltánné (58)
– A férjemmel közösen alakítottuk ki a családunk adventi és karácsonyi hagyományait, amit már lányaink is tovább vittek. 24-én egész nap arra készülünk, hogy a szentestét együtt a családdal kényelmesen el tudjuk tölteni. Sütünk, főzünk, fát díszítünk, és természetesen zenét hallgatunk. Az első feladat, amit a lányainkra bíztunk, amikor kicsik voltak, a szaloncukor felkampózása volt, majd szépen lassan, egyre több mindenben besegítettek az előkészületekben. Mi 24-én délben húsnélküli bablevest eszünk, majd utána mákosguba kerül az asztalra. Szenteste bajai halászlé van tészta nélkül, majd pulykát sütünk, amihez tojássaláta a köret. Édességként pedig rétest és fatörzstortát szolgálunk fel. Karácsony első napján a férjem testvéreivel ünneplünk, másnap pedig átjön hozzánk az anyukám és a testvérem a párjával.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!