Helyi hírek 2014. december 12. 11:00 Forrás: hirosveny.hu

A Polyák Borászat újabb sikere

A Polyák Borászat újabb sikere
Az országos rozé borversenyen aranyérmes lett a kunszállási Polyák Borászat Cabernet Sauvignon rozéja. A pincészetnek tavaly is ez volt a meglepetésbora, mindenhol taroltak vele.

December 6-án, Miklós napján a gyönyörűen felújított Kunszentmiklósi Városházán került megrendezésre immár 16. alkalommal az országos rozé borverseny. A verseny célja a rozé és siller borok, pezsgők minőségének megmérettetése.


Ezen kiváló borok propagálása, fogyasztókkal minél szélesebb körben történő megismertetése, piacra jutásuk elősegítése. Sajtón keresztül a fogyasztók tájékoztatása a sajátos készítési technológiáról, melynek köszönhetően a rozé és siller borok egyedülálló módon egyesítik a kékszőlőből származó zamatgazdagságot a fehérborok frissességével, üdeségével.

A bíráló bizottság tagjai a helyszínnek és időpontnak megfelelően kizárólag Miklósok Dr. Kállay Miklós professzor úr, a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatójának elnökletével. A jeles ősökhöz méltóan felújított, 1832-ben épült városháza méltó helyszín volt borbarátoknak és borlovagoknak. Az idén 240 borminták küldtek be a hazai, Délvidéki és Felvidéki borászok. Ebben az évben igazi szakmai kihívás volt jó rozé bort készíteni, hiszen az esős nyárvége és az ősz próbára tette rendesen a szőlőtermelőket, valamint a borászokat.

A nehézségek megtöbbszörözték a borászok szívósságát és leleményét, mert a minták színét és illatát csodálatosnak mondták az ítészek, hozzátéve, hogy a 2014-es évjárat viszonylag markáns savak karakteres jelleget adott a boroknak. 2014-es évjárat legjobb rozé borát a bizottságoknál a legmagasabb pontszámot kapott borok közül a csúcsbizottság választotta ki.

Ennek alapján: a 2014-es évjárat legjobb magyar rozé bora a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Zweigelt rozéja lett. Így Gálné Dignisz Éva vehette át a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés által felajánlott nagydíjat Rausch Sándor alelnöktől. A legjobb szénsavas rozé bornak a Kunszentmiklósi Képviselő testület által felajánlott különdíjat a sárospataki székhelyű Boranal Kft. Kékfrankos gyöngyöző boráért kapta. A Merkbau Kft. által felajánlott Különdíjban az Erdős Borászat Kiskunhalasi Kékfrankos bora részesült.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége által felajánlott különdíjat a Tomolik Pincészet Cabernet sauvignon-Kékfrankos házasítása nyerte el. A Kert-Promt Kft. különdíját a Danubiana Kft. Szekszárdi Merlot bora érdemelte ki. Az országos élmezőnyben egyébként ott voltak az ismert soltvadkrti pincészetek, egy fiatal kecskeméti gazda, Polyák Dóra, valamint Szegedi Zoltán a siller-kísérleteikkel.



 

Kövessen minket a Facebookon is!