Helyi hírek 2023. december 13. 08:00

Emlékévvel ünnepli Félegyháza várossá válásának 250. évfordulóját

Emlékévvel ünnepli Félegyháza várossá válásának 250. évfordulóját
250 évvel ezelőtt, 1774. február 4-én Mária Terézia királynő – elismerve az újratelepült város eredményeit, fellendülését és akaraterejét – mezővárosi rangot adományozott Kiskunfélegyházának. Ennek a máig ható jeles eseménynek a 250. évfordulójára 2024-ben ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik Félegyháza. Az emlékévről és annak kiemelt eseményeiről Csányi József számolt be lapunknak.

A polgármester elmondta, hogy a jövő esztendőt végigkísérő programsorozat egyik alappillére a Városalapítók napja lesz. Az ünnep kapcsán megjelenik egy könyv is, aminek az előkészületei már két éve zajlanak. Ebben az utóbbi néhány évtized városi történései mellett helyet kapnak a városhoz kötődő, itt élő, munkálkodó kiemelkedő személyek, szervezetek is.  

– A jövőt az utókor írja, de a jelenkor főszereplői mi vagyunk. Ezt szeretnénk megörökíteni és megőrizni méltó formában e kötet segítségével – fogalmazott Csányi József.

Az emlékévben is megrendezi a város hagyományos programjait, közöttük például a nagy hagyománnyal rendelkező Libafesztivált, amely immár 25. alkalommal várja 2024-ben az érdeklődőket. A nagyszabású esemény szakmai és közönség eseményeit ezúttal is közösen rendezi és finanszírozza a város és az Integrál Zrt.

Emellett lesznek teljesen új elemek is az emlékév programjában. Ezek közül a polgármester megemlítette a február 4-i évfordulós megemlékezést, a Boczonádi Szabó József-szobor március 15-ére tervezett felavatását, a Kiskun Expo hagyományának újraélesztését, a májusban, Móra Ferenc születésének 145. évfordulója alkalmából rendezendő Mórák találkozóját, Bay Mang kínai Petőfi-fordító oszlopának avatását a Petőfi-sétányon, és a Félegyházi Napok rendezvénysorozatát, amely ezúttal a szokottnál is gazdagabb lesz.
              

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: 250 éve város Félegyháza