Helyi hírek 2023. december 13. 12:00

Bács-Kiskun motívumai: ismerje meg, töltse le, használja fel!

Bács-Kiskun motívumai: ismerje meg, töltse le, használja fel!
Vármegyénk etnikailag és kulturálisan is rendkívül sokszínű, ezt tükrözi az a temérdek motívumkincs, amelyet a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának gondozásában most megjelent motívumgyűjtemény foglalt rendszerbe. A motívumok le is tölthetők, fel is használhatók.

Történelmi okokból vármegyénkben él a legtöbb (13 féle) népcsoport, ami kultúrában, néprajzban és gasztronómiában a legszínesebb megyévé teszi Bács-Kiskunt.

„Eleddig átfogó motívumkincs-gyűjtemény talán ezért nem íródott a vármegye kapcsán, de most kitűzött célként fogalmazódott meg nem szigorúan néprajzi, hanem más művészeti ágak motívumait is integrálni a gyűjtésbe. Emiatt időben és térben is széles a spektrum – a régészettől a 20. századig, Tiszakécskétől Hercegszántóig szerepelnek motívumok. Egyértelmű cél volt a sokszínűség érzékeltetése, amit teljesen bemutatni azonban egy egész más léptékű műnek lehet majdan a feladata. A motívumokat a gyűjtés során és a kötetben művészeti és tudományáganként csoportosítottuk az egyszerűbb átláthatóság érdekében” – írja a Motívumok Bács-Kiskun vármegyéből című kötet szakmai előszavában Bezsenyi Ádám kulturális örökség szakértő. A kötet nemcsak nyomtatásban jelent meg, hanem ide kattintva elérhető online, lapozható formában.  

Sőt, a motívumok pdf formátumban letölthetők és felhasználhatók. A gyűjtemény így iparművészek, grafikusok, dizájnerek, tervezők számára igen gazdag forrásanyagot jelent. 

A felhasználásra jó példa Bükki Tamara divattervező projektje, aki a vármegyei motívumok közül tíz témát dolgozott fel (nemcsak korábban ruhán viselt motívumokat, mint a kalocsai, kiskőrösi hímzés, hanem a vármegyei épületeken látható szecessziós díszítések, a kalocsai paprika, a hartai bútorfestők, a kékfestők mintáit is). A tervező különböző kelmékre dolgozta fel a kiválasztott motívumokat, amelyeket egyedi tervezés, ízlés alapján a ruha szabásvonalához alakított.

                       

Kövessen minket a Facebookon is!