Helyi hírek 2023. december 18. 10:00

Egy nap alatt a logisztika körül

Képgaléria
Egy nap alatt a logisztika körül
Üzleti témájú társasjátékversenyt rendeztek a Közgé – Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumban, december 14-én. Az esemény a Közgé, a Neumann János Egyetem és a Dél-100 Kft. szervezésében megvalósult meg, ahol kilenc általános iskola és a Közgé kilencedikeseinek csapatai vettek részt.

A verseny középpontjában a Profi-T – Ability játék állt, ami egy üzleti, logisztikai témájú társasjáték. Ez játékosan fejleszti a pénzügyi, a stratégiai és a logikai készségeket, valamint a valós életen alapulva mutatta be a logisztikai vállalkozások működését. A vetélkedő során 3D-nyomtatott kamionokkal kellett árut szállítani a raktárak között, azonban az áruk értéke folyamatosan változhatott, akárcsak valós piaci körülmények között. A cél az volt, hogy a csapattagok úgy alakítsák a stratégiájukat, hogy helyzetbe tudják hozni magukat a versenytársaikkal szemben, és minél több profitra tegyenek szert.

Tasi Judit, az intézmény igazgatója örömét fejezte ki, hogy egy ilyen rangos versenynek adhatott otthont iskolájuk, ahol a diákok nemcsak jól érezhették magukat, hanem hasznos tudással is gazdagodhattak. Reméli, ez az alkalom népszerűsítette a környező településeken az intézményüket és a következő tanévben még több diáknak hozta meg a kedvét a beiratkozáshoz.

Ezzel a rendezvénnyel szerettük volna népszerűsíteni az iskolánkat amellett, hogy bemutatjuk a leendő kilencedikes diákoknak a logisztikai, a kereskedelmi és gazdasági management összekapcsolását, gyakorlati lehetőségeit. Ez a társasjáték kereskedelmi forgalomban nem kapható tette hozzá az elhangzottakhoz Tóthné Mezei Mária logisztikai szaktanár, majd Pál László, a Dél-100 Kft. logisztikai vezetője vette át tőle a szót: – Ezt a társasjátékot a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja találta ki, hogy a jövő logisztikusai gyakorlati megközelítésből is megismerkedhessenek a szállítmányozás alapjaival, felépítésével. Cégünk folyamatos munkakapcsolatban áll a Közgével, a diákok rendszeresen jönnek hozzánk szakmai látogatásra, gyakorlatra. Ezt a gyümölcsöző együttműködést mindenképpen ápolni szeretnénk. Ezzel a játékkal szerettük volna meghozni a gyerekek kedvét ahhoz, hogy a közgazdaságtan, a logisztika és a marketing stratégiákat elsajátíthassák. Az volt a feladatuk a résztvevőknek, hogy a Dél-100 Kft. raktárjából eljuttassák az árukat a Plus Marketbe. Figyelniük kellett az árra, a szállítás mikéntjére, idejére és nem utolsó sorban arra, hogy a visszafelé vezető úton a kamion újra megpakolt legyen, ezzel gazdaságossá téve a fuvart.

– Nagy örömmel fogadtuk el a meghívást a Közgé – Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma által szervezett beiskolázási rendezvényre. Az esemény célközönsége elsősorban az általános iskolások voltak, de úgy gondoljuk, hogy a tudatos életpályatervezést nem lehet elég korán kezdeni. A Közgé – Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum logisztika és kereskedelem területén végzett diákjai évek óta egyre nagyobb számban jelentkeznek a Neumann János Egyetem képzéseire. Évente 10-15 új közgés diák nyer felvételt a logisztikai mérnök alapszakunkra. Nagyon jó partneri kapcsolat alakult ki a két intézmény között, amit mi sem bizonyít jobban, hogy folyamatban van az együttműködési megállapodás aláírása, amelynek célja a középfokú és felsőfokú képzések közötti könnyebb átjárhatóság megteremtése. Már tárgyalások folynak az okleveles technikus képzés beindításáról is, amelynek eredményeként a középiskolai tanulmányok beszámíthatóságának feltételeit lefektetve bizonyos tárgyak kreditelismeréssel beszámíthatók. A partnerségből mindkét intézmény, sőt, városaink is előnyt kovácsolhatnak. Kecskemét közelsége, az egyetemünk által kínált duális képzési paletta optimális továbbtanulási lehetőséget kínál a félegyházi fiatalok számára. Félegyházának pedig egyetemünk olyan diplomás mérnököket tud adni, akikre a város munkaerő piacán számos elhelyezkedési lehetőség vár – egészítette ki az információkat a Neumann János Egyetem küldöttsége.

A nyertes általános iskolák:

Első helyezett: Rigó József Általános Iskola, Bugac
Második helyezett: Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola
Harmadik helyezett: Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

A versenyen induló iskolák:

Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium
Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola
Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola
Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola
Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola
Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!